21. jan 2019.

Vukosavljević o tekstu o Ljotiću: Obazrivo u predstavljanju istorije mladima

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je povodom pisanja Politikinog zabavnika o Dimitriju Ljotiću, da bi osnovni postulati u predstavljanju istorije mlađoj publici trebalo da budu "istorijski ustanovljene činjenice".

Foto: FONet

Vukosavljević je rekao da „pretpostavlja“ da je Politikin zabavnik trebalo da pokaže više takta i osetljivosti prema jednoj delikatnoj temi, uz ogradu da ne želi da procenjuje uređivačku politiku časopisa namenjenog mladoj populaciji.

Vukosavljević je rekao da „na žalost ili na sreću“ nije video tekst u Politikinom zabavniku, ali je video „refleksije na taj tekst“.

Teme koje se tiču naše bliže, pa i dalje istorije, moraju da budu predmet ozbiljnog istraživanja istoričara i polje istorijske nauke je ono gde se polemike vode, rekao je Vukosavljević. Dodao je da delikatne teme treba da se razmatraju, ali i da se pruži mogućnost različitim stanovištima i izvorima da takve teme objasne.

Prema njegovim rečima, bilo koji „jednobojni“ pristup nužno izaziva probleme.

„U predstavljanju istorije mladoj publici, mada i bilo kojoj grupi, trebalo bi da budemo obazrivi, istakao je on i dodao da bi osnovni postulat trebalo da budu istorijski ustanovljene činjenice i da to bude poštovano sa povećanom skrupulozniošću i uz veliki oprez i pridržavanje stavova, koje je istorija u najvećoj meri zauzela“, rekao je Vukosavljević.

Odgovarajući na pitanja novinara, pošto je otvorio izložbu u Arhinu Jugoslavije, on je rekao da ne zna da li će ostati ministar, pošto ni sa kim nije razgovarao o rekonstrukciji vlade.

„Nisam u poziciji da ocenjujem svoj rad, to ocenjuje javnost, kulturna javnost i oni koji biraju ministre. Lično sam zadovoljan ali to je subjektivna procena“, zaključio je Vukosavljević.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend