21. jan 2019.

Sud odbio krivičnu tužbu predsednika Opštine Grocka protiv Jovanovića i Matorčevića

Drugi osnovni sud u Beogradu odbio je krivičnu tužbu predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića za uvredu, koju je podneo protiv urednika "Žig info" portala Željka Matorčevića, novinara Milana Jovanovića i Srećka Vasića zbog tekstova „izuzetno uvredljive sadržine“ objavljenih na portalu „Žig info“. Simonović je tužbu podneo 31. decembra 2018, dvadeset dana nakon što je novinaru portala „Žig info“ Milanu Jovanoviću zapaljena kuća u Vrčinu, za tekstove koji su objavljivani na ovom sajtu od februara do septembra 2018. godine.

Kako je UNS-u rekao Matorčević, Srećko Vasić je bivši komunalni inspektor u Opštini Grocka koji je bio sagovornik u tekstovima objavljenim na ovom sajtu.

U tužbi se navodi da su okrivljeni u tekstovima, kao i u podnesku koji su 3. 9. 2018. godine dostavili Opštinskom pravobranilaštvu Gradske opštine Grocka, Simonovića „okarakterisali epitetima ‘lopov i bahati direktor’“.

Sudija Slavko Žugić u rešenju koje je doneto 15. januara 2019. godine, u koje je UNS imao uvid, ocenio je da nedostaju „potpuni subjektivni elementi koji se tiču krivice i umišljaja okrivljenih“.

U tužbi se navodi da su „okrivljeni bili uračunljivi i svesni protivravnosti dela i hteli su upravo posledicu kakvu i postigli-duševnu patnju Dragoljuba Simonovića izuzetno velikog inteziteta“.

Međutim, u obrazloženju suda stoji da „delo koje im se stavlja na teret nije krivično delo“.

Inače, protiv ovog rešenja moguća je žalba Višem sudu u Beogradu.

Matorčević kaže da je „interesanto je da je sud odbio tužbu u rekordnom roku, kao i da je pisana nakon svega što se izdešavalo sa Jovanovićem i sa mnom“. On dodaje da se, suprotno navodima iz tužbe, u tekstovima „nisu služili rečima ‘lopov i bahati direktor’, već da je predsednik Opštine Grocka sam to zaključio“.

Podsetimo, u oktobru Matorčević je u Leštanima fizički napadnut kada su mu nanete lakše telesne povrede. On je ovaj incident prijavio policiji, kako je tada rekao UNS-u.

Dva meseca nakon toga, novinaru portala „Žig info“ Milanu Jovanoviću zapaljena je kuća u Vrčinu. Jovanović je tada UNS-u rekao da mu je plaćene ubice poslao predsednik Opštine Grocka.

Osumnjičeni za paljenje kuće Aleksandar Marinković i Bojana Cvetković-Šijacki 23. 12. 2018. godine uhapšeni su. Osim njih uhapšen je i Igor Novaković zbog sumnje da ih je angažovao za novac.

Kako je saopštilo Tužilaštvo Bojana Cvetković-Šijacki priznala je da je dovezla Marinkovića do Jovanovićeve kuće. Marinković je razbio ciglom prozor, polio benzinom Jovanovićev automobil „mercedes“ i zapalio ga. Požar se proširio na celu Jovanovićevu kuću. Bojana Cvetković-Šijacki je zaključila sporazum o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu.

Ona je na osnovu sporazuma osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Tužilaštvo još uvek nije saopštilo rezulate istrage u vezi sa drugim osumnjičenima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend