08. maj 2018.

Vukosavljević: Sloboda medija nije u padu, ocena nije tačna

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da nije tačna i nije dobra ocena da je Srbija u padu na listi medijskih sloboda.

Upitan da prokomentariše pad Srbije na listi medijskih sloboda, Vukosavljević je na sednici skupštinskog Odobra za kulturu i informisanje kazao da to nije odraz realnog stanja u sferi slobode medija.

On je kazao da Ministarstvo kulture i informisanja nije zapazilo kriterijume korišćene u toj proceni.

„Mi smatramo da ta ocena nije ni tačna ni dobra, nije odraz realnog stanja u sferi slobode medija“, kazao je Vukosavljević na sednici na kojoj se razmatra izveštaj o radu Ministarstva od 1. januara do 31. marta ove godine.

Vukosavljević je kazao da nije zapazio da postoji standardizovani model opšteprihvaćenih kriterijuma procenjivanja slobode medija, već da to procenjuju različita udruženja i organizacije.

„Smatram da takva ocena nije zaslužena. Srbija po našem uverenju nije u fazi pada, ni stagniranja medijskih sloboda… Imamo formalni i praktični okvir“, kazao je Vukosavljević.

Ministar je istakao da je u svim zemljama prostor za poboljšanje medijskih sloboda apstraktan i može se proširitivati.

Vukosavljević je kazao da država mora više da izdvaja za kulturu i informisanje jer nikakvog napretka neće biti ni u jednoj oblasti ako država za kulturu bude izdvajala minimalna sredstva.

Poslanik Đorđe Vukadinović kazao je na sednici da smatra opravdanim i zaslužnim pad Srbije na listi Reportera bez granica i da stanjem u medijima nisu zadovoljni ni vlast ni opozicija.

Dodao je da nije dobro da se hvalimo njihovim izveštajima onda kada ostvarimo napredak, kao pre nekoliko godina, a da ih ne smatramo dobrim onda kada rezultati nisu dobri.

Vukosavljević je na to dogovorio da niko iz Ministarstva nije hvalio niti kudio Reportere bez granica, kao i da se ne može isljučiti mogućnost da su ocene nekih organizacija izrečene pod uticajem političkih pritisaka.

Udruženja da se vrate izradi Medijske strategije

Država je zaustavljanjem izrade Medijske strategije još jednom džentlmentski pokušala da pozove sve predstavnike medijskih udruženja, koji su napustili radnu grupu, da se u nju vrate, izjavio Vukosavljević.

„Ovde smo na tragu očiglednog pokušaja države da se u radnu grupu ponovo pozovu i uzmu učešće svi medijski akteri“, rekao je Vukosavljević.

On je kazao da ne želi da „inkriminiše udruženja da su težila politizaciji“, ali da se njima u Ministarstvu čini da razlozi za napuštanje radne grupe nemaju „temeljna obrazloženja“.

Vukosavljević je kazao da ne smatra da treba da snosi odgvornost ni on, niti bilo ko iz Ministarstva jer strategija još nije doneta.

Po njegovim rečima, Ministarstvo je uradilo sve što je bilo do njega.

U komisiji ne može biti stotinu ljudi

Vukosavljević je rekao i da ga Udruženje novinara Srbije nije obavestilo o tome da će da povuće svog člana iz Komisije za ocenjivanje medijskih projekata, ali da misli da se problem oko članova te komisije može rešiti.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je došlo do napetosti među članovima udruženja koliko ko treba da ima članova komisije.

Vukosavljević je kazao da ne može u komisiji biti zastupljeno stotinu ljudi, i da je teško određvati ko je bitan, a ko ne.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend