03. nov 2017.

Vukosavljević: Vladi poslati predlozi za status Tanjuga

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da je to ministarstvo poslalo Vladi svoje predloge za rešavanje statusa novinske agencije Tanjug, ugašene pre dve godine, ali da očekuje da će konkretno rešenje biti doneto nakon što bude usvojena nova Medijska strategija.

„Ministarstvo kulture i informisanja je već iznelo neke svoje predloge i oni su na razmatranju, ne bih sada da prejudiciram ishod toga u ovom trenutku“, rekao je Vukosavljević za agenciju Beta.

On je dodao da će pitanje Tanjuga biti rešeno potpuno u skladu sa zakonom i u skladu sa novom medijskom strategijom.

Prema njegovim rečima, nacrt nove medijske strategije bi trebalo da bude usvojen do kraja ove godine i u njoj će se definisati mogućnost i pravni okvir postojanja medijskih subjekata.

„Verujem da će Vlada Srbija u narednom periodu izaći sa jednim takvim rešenjem za status novinske agencije Tanjug“, rekao je Vukosavljević.

Posle neupešne privatizacije Tanjuga – pošto u dva navrata nije bilo zainteresovanih za kupovinu državne agencije, u skladu sa Zakonom o informisanju i medijima, 31. oktobra 2015. automatski je prestao da važi i Zakon o Tanjugu.

Vlada Srbije je 3. novembra 2015. donela Odluku o pravnim posledicama prestanka rada Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug, koja je dva dana kasnije i zvanično stupila na snagu.

Potom su ispunjeni svi uslovi i obaveze iz Odluke Vlade Srbije, izuzev brisanja Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug iz registra privrednih društava koji vodi Agencija za privredne registre, ali Tanjug i dalje nesmetano radi, bez zakonskog osnova, koristeći i državnu pomoć.

„Sa osudom i gnušanjem posmatramo napada ne novinare“

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ministar kulture i informisanja izjavio je da ministarstvo ohrabruje sve nadležne organe da istraže i sankcionišu napade na novinare.

„Današnji svet je medijski svet, dolazi do brojnih kontroverzi, dolazi do nedopustivog nasilja nad novinarima. Ministarstvo kulture i informisanja je neprestano isticalo i ističe da sa najvećom osudom i gnušanjem posmatra takve događaje i ohrabrujemo sve državne organe koji su nadležni za rešavanje takvih slučajeva da ih pravilno istraže i sankcionišu“, rekao je Vukosavljević agenciji Beta.

Upitan zašto najveći broj odgovornih za napade na novinare i medijske radnike nije kažnjen, Vukosavljević je odgovorio da je nedopustivo da parnice koje se vode traju dugo, ali i da ne može da „ulazi u svaku pojedinačnu parnicu“ koja se vodi zbog uvreda upućenim novinarima.

Prema njegovim rečima, kod rešavanja slučajeva napada na novinare i medijske radnike, važno je da oni budu „pravilno registrvani i da se označe kauzalne veze između nekog događaja nasilja i vezanosti za novinarsku profesiju“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend