23. dec 2017.

Vukosavljević: Rešićemo status Tanjuga, Politike i Novosti

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kazao je da očekuje da se u prvoj polovini 2018. godine reši status agencije Tanjug i listova Večernje novosti i Politika, odnosno učešće države u vlasništvu tih medija.

Vladan Vukosavljević, foto: Imre Szabo / FoNet

Vukosavljević je gostujući Pinku kazao da Tanjug mora biti doveden u potpuno jasan pravni status i dodao da rešenje za tu agenciju treba tražiti u principima koji su afirmisani u najvećem broju zemalja Evropske unije. On je dodao da i listovi Politika i Večernje novosti moraju da „izađu na zelenu granu u finansijskoj smislu, vlasničkom smislu i strukuralnom smislu“.

Ministar je kazao da je u periodu od pre 10 godina došlo do „neprijatne situacije, kao i da je teško ući u trag nekim vlasničkim odnosima“.

„Akcije su bile prodavane u inostranstvu, pod čudnim okolnostima u najmanju ruku, ali država radi na tome“, rekao je Vukosavljević i dodao da „stvari nisu za rešavanje preko noći, ali da to ne sme biti opravdanje da se nikad ne rešavaju“.

Govoreći o medijskoj strategiji, on je kazao da očekuje da će na samom početku 2018. godine biti usvojena i dodao je njeno donošenje odloženo zbog napuštanja nekih članica. Dodao je da očekuje da i Strategija kulturnog razvoja Srbije bude usvojena u 2018. godini.

Upitan o završetku radova na Narodnom muzeju, Vukosavljević je kazao da bi trebalo da građevinski radovi budu okončani najkasnije krajem marta sledeće godine, nakon čega će početi nameštanje postavke. Vukosavljević je istakao da se nada da će krajem juna, odnosno da će na Vidovdan, 28. jun, biti otvorena rekonstruisana zgrada Narodnog muzeja u Beogradu.

Vukosavljević je, govoreći o usvojenom budžetu za 2018. godinu, kazao da je za kulturu odvojeno 350 miliona dinara, što je, kako je ocenio, simboličan pomak u odnosu na ovu godinu.

„Zadovoljan sam simboličnim pomakom u odnosu na ovu godinu, ali mislim da moramo i u narednim godinama da ulažemo kao društvo više u kulturu“, ocenio je Vukosavljević.

Govoreći o programu na elektronskim medijima, Vukosavljević je kazao da treba prikazivati i zabavni program ali da je potrebno više kvalitetog obrazovnog programa i programa o kulturi.

1 komentar za: “Vukosavljević: Rešićemo status Tanjuga, Politike i Novosti

  1. svetlanast.

    Politika SNS-a je: LAZI I ODLAZI bas u svemu, pa tako i u ovom slucaju.Da li neko vodi evidenciju koliko je puta vlast obecala resenje statusa Politike, Novosti i Tanjuga.Za slucaj nasilja na sportskim terenima, makar su rekli da je drzava nemocna.Vladan Vukosavljevic i nije poznat kao neki veliki strucnjak za informisanje.Epidemija lazi zavladala u Srbiji od 2012.godine, „Kliconosa“ je poznat ali nije izolovan.Nauka je to!

    25. дец 2017. at 15:58

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend