23. dec 2017.

Pretnje i dalje učestale na društvenim mrežama

Tokom poslednjeg perioda monitoringa stanja digitalnih prava i sloboda u Srbiji, od septembra do decembra 2017. godine, SHARE Fondacija je zabeležila 23 značajne povrede digitalnih prava i sloboda, navedeno je u saopštenju fondacije.

Kako je rečeno, ponovo su najbrojniji slučajevi prekoračenja slobode izražavanja i pritisaka (12 od ukupno 23), gde ubrajaju iznošenje neistina, uvrede i vrednosne stavove, ugrožavanje privatnosti, pretnje, ugrožavanje sigurnosti i pitanja slobode izražavanja na internetu i radnog odnosa.

“Pretnje i pozivi na nasilje prema novinarima, aktivistima, a u poslednje vreme i političarima, najčešće putem društvenih mreža, još uvek predstavljaju neuralgičnu tačku digitalnih sloboda u Srbiji. Međutim, reakcije nadležnih organa postale su efikasnije, posebno kada je reč o novinarima. Tako je krajem oktobra građanin Z.M. osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora zbog pretnji koje je na Fejsbuku uputio novinarima televizije N1. Apelacioni sud u Beogradu je odbio žalbu okrivljenog i potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu za ugrožavanje sigurnosti”, objašnjeno je u saoštenju SHARE fondacije.

Od javnih funkcionera, narodna poslanica Nove stranke Marinika Tepić posebno je bila targetirana pretnjama i uvredama tokom decembra. Usred kampanje pretnji i zastrašivanja Marinike Tepić, na Tviteru se pojavio nalog “Sve što niste znali o Mariniki Tepić Čobanu”, koji je u međuvremenu ugašen, na kome su objavljivane uvrede i neistine o poslanici, posebno u vezi sa njenim privatnim životom.

Novinar Tomo Lovreković je na portalu „Nacionalist“ u kome je komentarisao gostovanje poslanice Tepić na televiziji N1 uz preteće navode, zbog čega je priveden. Odlukom Višeg suda u Beogradu, Lovrekoviću je 14. decembra određen pritvordo 30 dana.

“Imajući u vidu i dalje visok broj slučajeva pretnji i ugrožavanja sigurnosti u digitalnom okruženju, a naročito novinara, aktivista i drugih delatnika u javnom interesu, brze reakcije nadležnih organa u pojedinim slučajevima govore da postoji nada da će ovakvi slučajevi konačno postati prioritet. Za razliku od “selektivne zaštite”, kada je na pretnje državnim funkcionerima reagovano hitno, a na prijave novinara nije bilo reakcije ni posle nekoliko meseci, ovo jeste korak napred, ali se za konkretne efekte moraju sačekati odluke suda. Ukoliko u praksi novinarima, aktivistima i ostalim društveno važnim grupama bude garantovana pravna sigurnost, možemo da očekujemo manje slučajeva pretnji i posledično smanjenje „efekta smrzavanja“, odnosno obeshrabrivanja građana da uživaju prava u onlajn okruženju u strahu od posledica“, rečeno je u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend