27. feb 2018.

Za medije 54 miliona dinara

Održana javna rasprava povodom medijskog Konkursa Niša za 2018. godinu. Grad je ove godine izdvojio 54 miliona dinara za predstojeći konkurs koji je namenjen medijima, od toga 49 za pravna lica i pet miliona dinara za nevladin sektor i udruženja. Pripremljeno je sve što je potrebno za realizaciju ovog konkursa, a on se može očekivati već početkom idućeg meseca, najavili su predstavnici Sekretarijata za kulturu i informisanje grada Niša.

U toku je izrada medijskog konkursa za grad Niš za ovu godinu, a za par dana bi trebalo da bude raspisan konkurs.

Budžet ovogodišnjeg konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja je 4miliona dinara.

Na konkursu će se finansirati medijski programsko-informativni sadržaji, medijski dokumentarno-obrazovni sadržaji i specijalizovani edukativno informativni sadržaji.

Na javnoj raspravi u Nišu, još jednom je ponovljeno da se konkursom finansira kvalitet projekta i sadržaja i da je neophodno utvrditi dodatne kriterijume za izbor članova konkursnih komisija koji će procenjivati projekte i odlučivati o dodeli sredstava.

O ovogodišnjem medijskom konkursu govorio je, pored predstavnika Sekretarijata za kulturu i informisanje grada Niša, i Velibor Petković, novinar.

U cilju transparentnijeg procesa konkursnog sufinansiranja medijskog sadržaja, ideja je da se ovom prilikom zajednički definišu prioritetne oblasti i teme od javnog interesa za građane Niša u oblasti javnog informisanja.

„Grad je ove godine izdvojio 54 miliona dinara za predstojeći konkurs“, kazao je Nebojša Stevanović, sekretar Sekretarijata za kulturu i informisanje grada Niša“. Od toga je 49 miliona dinara namenjeno za pravna lica, a pet miliona dinara za nevladin sektor i udruženja, odnosno 10 odsto od ukupne sume“.

Stevanović je dodao, da je Sekretarijat u saradnji sa Filozofskim fakultetom, odnosno Departmanom za komunikologiju i žurnalistiku napravio spisak tema, asveuskladu sa Zakonom o javnom informisanju.

Predlozi medijskih sadržaja podeljei su u grupe, medijski programsko-informativni sadržaji, potom medijski dokumentarni sadržaji i specijalizovani medijski informativno-edukativni sadržaji.

„Kada se radi o tipovima medija, sredstva neće biti odvajana po medijima, a za sada još nije utvrđen ni minimalan kao ni maksimalni iznos po projektu, ali će sredstva svakako biti limitirana“, dodao je Stevanović.

Pavlina Mihajlenko, šef Odseka za kulturu i informisanje u Sekretarijatu za kulturu i informisanje Gradske uprave grada Niša, je naglasila da će nakon javne rasprave da se privede kraju nacrt rešenja o raspisivanju Konkursa, iza čega sledi izrada nacrta Konkursa, a koji će biti javno objavljen već narednih dana.

„Pripremljeno je sve što je potrebno za realizaciju ovog konkursa, a on se može očekivati već početkom idućeg meseca“, kazala je Pavlina Mihajlenko.

Jedan od uslova za učešće ne Konkursu, prema rečima učesnika Javne rasprave, morao bi da bude i poštovanje novinarskog kodeksa, odnosno priznavanje nadležnosti Saveta za štampu od stane aplikanata, ali su neki od učesnika rasprave zahtevali i da se ne finansira izrada dokumentarnih filmova već, isključivo i samo, medijski sadržaji.

Zakon ne definiše precizno izbor članova komisije koja će odlučivati o tome koji će projekti i sa koliko para biti sufinansirani, ali su neki od učesnika rasprave zahtevali da se imena članova komisija javno objave uz određeno obrazloženje zašto je neko izabaran za člana komisije. Čuli su se i predlozi o tome da članovi komisije ocene i kapacitet onoga ko saplicira za sredstva, kao i sam kapacitet aplikanta.

Neki od učesnika rasprave su insistirali na tome da ne bude diskriminacije prilikom dodele sredstava za sufinansiranje projekata kada se radi o različitim medijima.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend