04. mar 2017.

Za medijske projekte tek 0,32 odsto iz budžeta

Užički mediji nezadovoljni iznosom i načinom raspodele novca.

Za sufinansiranje medijskih projekata za ovu godinu u užičkim budžetu je planirano osam miliona dinara, što je svega 0,32 odsto ukupnog gradskog budžeta.

Da je vlast u Užicu uvažila preporuku novinarskih udruženja o tome da bi lokalne samouprave trebalo da izdvoje dva odsto budžeta za tu namenu, mediji bi mogli da računaju na oko 40 miliona dinara.

Iznosom od osam miliona dinara, ali i načinom na koji se raspodeljuju ta sredstva, nisu zadovoljni vlasnici užičkih medija i podsećaju na to da gradovi iste veličine, pa i mnogo manje opštine izdvajaju mnogo veću sumu, dok gradonačelnik Užica Tihomir Petković ističe da je taj iznos prošle godine povećan sa šest na osam miliona dinara.

– Iako su, ove godine, pojedine lokalne samouprave povećale sredstva za medije, verovatno s namerom da postignu veću pažnju pred predstojeće izbore, mi to u Užicu nismo uradili. Postoje gradovi slične veličine kao što je Užice koji odvajaju znatno više, ali neka se bar svake druge godine uvećava taj iznos i verujem da će i mediji biti zadovoljni, naveo je za Danas Petković. Na podsećanje da je taj iznos mnogo manji od preporuke novinarskih udruženja, Petković je uzvratio da je „prirodno to što novinarska udruženja pokušavaju da se izbore za što veći novac“, a potom poručio:

– Mediji u Srbiji ne žive dobro, ali nije pravi put da žive na račun budžeta, nego moraju da se, u značajnom obimu, izbore na tržištu.

Osim ocene da je navedeni iznos izuzetno mali, Aleksandar Ranković, vlasnik regionalne Radio Lune, kaže da „sistem sufinansiranja medijskih projekata nije u potpunosti zaživeo u Srbiji i da se veoma često fingira“.

– Raspodela novca ne zavisi od kvaliteta projekata, a u Užicu novac se raspodeljuje po principu uravnilovke, tako da svi mediji u gradu dobiju deo planiranog novca za projekte, kazao je Ranković.

Zorica Đoković, direktorka preduzeća „Vesti“, u okviru koga posluje nedeljnik istog naziva, Radio Užice i sajt infoera.rs, kaže da Užice godinama malo izdvaja za medijske projekte, a potom ukazuje na važan problem.

– Sistem sufinansiranja trebalo bi da ostane, ali lokalne samouprave nisu dovoljno informisane o tome za šta se taj novac dodeljuje. Predstavnici lokalnih samouprava smatraju da bi novinari trebalo isključivo afirmativno da pišu o njima, a ne da svoj posao rade profesionalno i u interesu građana, ocenila je Đoković.

Toni Stanković, vlasnik nedeljnika Užička nedelja, ističe da „u principu podržava stav onih građana koji se protive sufinansiranju medija sredstvima iz budžeta i navode da bi mediji trebalo da ostvaruju prihode na tržištu ali, kako navodi, to nije moguće, jer su lokalni mediji u agoniji.

– Sporan je i način na koji se raspodeljuje i tako mali iznos, jer se to ne radi na osnovu kvaliteta projekata, već na osnovu političke poslušnosti. Ne podstiče se ono zbog čega mediji postoje – a to je informisanje, nego se praktično nagrađuje dezinformisanje. U takvoj situaciji, možda je bolje da se medijima ne dodeljuju sredstva iz budžeta, već da se snalaze kako znaju i umeju. Očekujem da će se za dve godine ugasiti ozbiljni lokalni mediji, a opstaće oni portali koji se bave „šerovanjima“ i najprizemnijom propagandom, naveo je vlasnik Užičke nedelje.

Ranko Stanković, direktor regionalne TV Lav, kaže da je Užice godinama među pet lokalnih samouprava koje izdvajaju najmanji iznos za sufinansiranje medijskih projekata, podsetivši na to da je susedna Čajetina, koja ima pet puta manje stanovnika od Užica, izdvojila 20 miliona dinara.

– Sufinansiranje medijskih projekata je dobro zamišljeno, ali lokalna samouprava, nakon raspodele novca, zahteva da pratimo i dnevnopolitičke događaje i aktivnosti njenih predstavnika, što nema veze za medijskim projektima. Ako se ne pojavite na takvom događaju, onda vas pozovu i kažu – razgovaraćemo zbog čega niste bili na događaju, svedoči Stanković i dodaje da je, prema njegovim informacijama, lokalna vlast angažovala jednu užičku agenciju da prati gradske funkcionere na događajima koji se, najčešće, organizuju van Užica.

– Ta agencija je nedavno snimila događaj u Beogradu kome su prisustvovali predstavnici gradske vlasti i ponudili su nam da emitujemo TV prilog o tome. To sam odbio, jer to, na neki način, vređa profesiju. Nakon raspodele novca za projekte, predstavnici gradske vlasti traže da snimamo i ono sa čim se hvale i, verovatno su, zbog toga angažovali tu agenciju i još neke ljude, ali ne znam gde će da emituju takve snimke. Ako lokalna samouprava plaća te ljude da to rade, onda bi neko trebao da plati televizijama da emituju te snimke, poručio je Ranko Stanković, direktor TV Lav.

Tender za prenose lokalne skupštine

Inače, pored osam miliona dinara za sufinansiranje medijskih projekata, Grad će za radio i TV prenos ukupno 12 sednica lokalne skupštine platiti 996.000 dinara. Od tog iznosa, Radio San dobiće 204.000, a TV 5 – 792.000 dinara. Tokom procesa javne nabavke, koji je trajao do 17. februara, ponude su dostavili samo navedeni mediji.

Promenio odluku komisije

Prošle godine, nakon što je stručna komisija završila svoj posao i utvrdila iznose za sufinansiranje medijskih projekata, gradonačelnik Tihomir Petković je taj predlog promenio, zbog čega je reagovala Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) i zatražila od njega da poništi svoju nezakonitu odluku, smatrajući da je njome zloupotrebljen javni konkurs i obesmišljen rad komisije, ali Petković nije odustao od svoje odluke.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend