28. okt 2019.

Zekić: Dozvoliti REM-u da direktno naplaćuje kazne

Nikakva promena sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i politički komesarijati neće dovesti TV industriju u red, jedini način je da se REM dozvoli direktna naplata kazni, ocenila je članica Saveta tog regulatornog tela Olivera Zekić.

U izjavi za FoNet, Zekić je navela da REM od Vlade još nije dobio „prečišćenu“ verziju nove Medijske strategije, ali nezvanično se doznaje da je upravo mogućnost da direktno REM naplaćuje kazne sastavni deo tog dokumenta.

„Ja se za to borim već tri godine“, navela je Olivera Zekić i dodala da su mere kojima REM raspolaže, poput javne opomene, čista glupost. „Jedini način je da ih lupite po džepu“, smatra Zekić.

Ona je podsetila i da takva pravila gde regulatorna tela direktno naplaćuju kazne, već postoje u komšiluku, Hrvatskoj i Mađarskoj i da donose rezultate. Istakla je i da kada je reč o naplati kazni emiterima putem prekršajnog suda to dostiže svega 10 odsto.

Osvrnuvši se na komentare povodom jučerašnjeg direktnog prenosa skupa povodom 11 godina od osnivanja SNS na TV Pink, ona je istakla da negativnih reakcija nije bilo kada je N1 prenosio mitinge SzS, ili upad na RTS.

„To je objektivno informisanje, a ovo drugo nije? Po čijim kriterijumima?“, pita Zekić Ona precizira da se to „zove uređivačka politika elektronskih medija u privatnom vlasništvu i da se sve dešavalo u okviru informativnog programa TV Pink“.

Kako je dodala, i N1 je sinoć, u prajm tajmu, emitovala emisiju BIRN o SNS. „Da li stvarno imate iluziju da nekoj komercijalnoj televiziji, neki politički komesarijat, što bi REM trebalo da bude po željama dela opozicije, može da naredi o čemu i kako treba da izveštava“, upitala je Zekić.

Dosta više sa histerijom oko REM, zaključuje članica Saveta tog regulatornog tela.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend