22. mar 2018.

Alo: Žene napadaju Vučića, nisu patriote

Svaku kritiku komentara predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „sutra nećemo imati ljudi za Gvozdeni puk“ zbog toga što je stopa nataliteta u Srbiji niska, prorežimski tabloidi ocenili su kao sramnu, nepatriotsku i kao pokušaj da se „zaustavi rađanje novih beba“. U svom kratkom tekstu „ZBOG MERA ZA SUZBIJANJE BELE KUGE U SRBIJI „Žene u crnom“ napale Vučića!“ Alo tvrdi da je Vučić kritikovan samo zbog ekonomskih mera bez podsećanja na izjave koje su izazvale burne reakcije javnosti.

Pre predstavljanja mera populacione politike i obećanja o novčanoj pomoći za prvo, drugo, treće i četvrto dete Vučić je problem negativnog prirodnog priraštaja stavio u kontekst kosovskog problema govoreći da je Srba mnogo manje od Albanaca.

„Mi sutra nećemo imati da napravimo Gvozdeni puk u čitavoj Toplici zbog nedostatka dece“, rekao je Vučić na vanrednom obraćanju građanima Srbije. „Naše granice su nezaštićene svuda. Mi prema Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj nemamo 130, 140 hiljada ljudi“. 

Brojne nevladine organizacije odgovorile su da „žene ne žele da rađaju decu za gvozdene pukove“ i za „armiju i partiju“.

Alo navodi: ZBOG MERA ZA SUZBIJANJE BELE KUGE U SRBIJI „Žene u crnom“ napale Vučića!  

Sudeći prema saopštenjima Žena u crnom sa još devet nevladinih organizacija kao i Ženske platforme za razvoj Srbije jasno je da su kritike upućene na račun Aleksandra Vučića došle pre svega zbog komentara u vezi sa Gvozdenim pukom, odbranom bugarske granice i pregovorima oko Kosova.

„Iz Vučićeve izjave, ali i izjava koje su prethodile, kao i sramotne kampanje, može se videti da je poziv na rađanje upućen ženama srpske nacionalnosti, koje su heteroseksualne, dok su ostale isključene, a zabrinutost zbog demografskog pada je povezana sa depopulacijom samo unutar srpskog naroda“, navodi se u saopštenju koje potpisuje 10 nevladinih organizacija, a između ostalih i Žene u crnom.

Alo navodi: Poznato je da su „Žene u crnom“ i slične organizacije uvek bile protiv svega što je bilo iole patriotski, ali ovoga puta zasmetala im je i sama pomisao da bi se moglo uraditi nešto da nam sela i gradovi ne ostanu pusti. Koordinisana akcija tih NVO sa opozicijom govori da im je cilj da sruše plan predsednika i Vlade Srbije za pomoć majkama i porodicama. 

Iako su iznete tvrdnje predstavljene kao činjenice, autor teksta nigde nije objasnio na koji način su saopštenja i kritike nevladinih organizacija koje se bave ženskim pitanjima povezane sa opozicionim političkim partijama, odnosno o kakvoj je sprezi reč.

Nije jasno ni zbog čega Alo kritiku Vučićevih reči smatra nepatriotskim delovanjem. Naime, veliki broj nevladinih organizacija koje su reagovale bave se razvojem demokratije i demokratskih procesa, odbranom ljudskih prava, zaštitom žrtava nasilja, jačanjem državnih instuticija u zemljii i vladavine prava, a što predstavlja patriotizam sam po sebi.

Na koncu, Alo je u svojim optužbama na račun ženskih nevladinih organizacija propustio da objasni kako bi one mogle da sruše „plan predsednika za pomoć majkama“.

U tekstovima uglavnom prorežimskih tabloida nije se našlo mesta za konstruktivne kritike upućene na predložene mere. Naime, Ženska platforma za razvoj Srbije saopštila je da od 2014. godine inicira i učestvuje u javnom dijalogu o politikama koje bi zaista bile odgovor na razvojne izazove koji dovode do depopulacije, a zasnovane su na temeljnoj analizi.

„Jedno pravilo se jasno izdvaja na osnovu međunarodnog iskustva: politike koje su usmerene samo na žene i samo na rađanje ne daju adekvatan rezultat. Ni jedna pojedinačna politika ne rešava problem. Značajnu ulogu imaju ekonomski društveni i politički kontekst, a politike usmerene na kvalitet života su jedini efikasan odgovor na nisku stopu nataliteta“, navodi se u saopštenju.

Zanimljivo je i da je na samoj konferenciji Vučić unapred odgovorio na sve buduće kritike onoga što je govorio. „Pišite saopštenja, bavite se feminističkim, ovakvim i onakvim pokretima… Na tome rade svi od Nemačke, Danske, Švedske… samo mi ne preduzimamo ništa, jer smo samoživi“, rekao je.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend