03. jan 2020.

Bodrožić: Ispovešću otete devojčice prekršen zakon

Deo medija nastavlja da krši novinarski kodeks i zakone u slučaju devojčice Monike Karimanović (12), koju je, kako se sumnja, oteo višestruki osuđeni silovatelj Ninoslav Jovanović (46), jer sada objavljuju „ispovesti otete devojčice“.

Otetu Moniku je 29. decembra, desetog dana opsežne policijske potrage, pronašao Nišlija Emil Živić, kada je slučajno obilazio svoju vikendicu u selu Pasjača kod Niša, a otmičar Jovanović je tom prilikom pobegao, i za njim se traga već 14 dana.

Monika se još uvek nalazi u Kliničkom centru Niš, gde lekari, psiholozi i socijalni radnici rade na njenom opravku, pre svega psihičkom, koji neće biti ni kratak ni jednostavan.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je za Danas da su Večernje novosti, koje su na svom internet portalu 1. januara objavile tekst pod naslovom „Monika otkrila kroz kakav je pakao prošla“, prekršile novinarski kodeks, Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

On je podsetio da je prema Kodeksu novinara Srbije novinar obavezan da poštuje „privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima izveštava, a posebno da štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina“.

– Ovo što je uradio ovaj list uklapa se u milje koji je izgubio kontrolu u svakom smislu u svim sferama društva. Sve to je urađeno zarad pukog tiraža i profita, iako je zadatak medija da zastupaju i štite javni interes, a da to čine uz poštovanje novinarskog kodeksa, koji štiti čoveka kao individuu, posebno dete. „Večernje novosti“ su davno izgubile kompas, jer poput najopskurnijih tabloida objavljuju ovakve teme, kojim su prekršile novinarski kodeks, rekao je Bodrožić.

On je dodao da je veliki problem i u činjenici da su pojedini policajci i medicinski radnici spremni da prodaju informacije novinarima. Bodrožić je, pak, upozorio da „novinar mora da bude svestan moći medija i težine mogućih posledica na žrtvu, ali i počinioca, te ne bi smeo da prenese podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve – čak i ukoliko ih dobije od nadležnih državnih organa, u ovom slučaju od lekara i policije“.

Novinarske organizacije, resorno ministarstvo i poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti već su upozorile da su mediji objavljivali podatke koji su mogli koristiti otmičaru za koga uvek treba pretpostaviti da ima pristup izveštavanju, lične podatke žrtve i otmičara koji su ugrožavali privatnost žrtve i njen život, kao i dezinformacije čiji je cilj senzacionalizam i podizanje tiraža.

Ministarstvo kulture i informisanja i državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović su ovih dana apelovali na urednike da „imaju više mere u svojim objavama, da poštuju činjenicu da se radi o maloletnom licu koje ima pravo na zaštitu, kao i pravo na privatnost“ i da „imaju u vidu eventualne posledice koje način izveštavanja kao što je današnji može imati na emotivni, socijalni i intelektualni razvoj ove devojčice, koja je tek zakoračila u život“.

Savet za štampu apelovao je na sve novinare i urednike štampanih i onlajn medija da prestanu da narušavaju privatnost i dostojanstvo Monike i njene porodice. Neetično ponašanje medija u ovom slučaju, kako je naveo Savet, kulminiralo je objavljivanjem fotografija devojčice u sanitetskom vozilu, kao i iznošenjem detalja o njenom zdravstvenom stanju i povredama.

UNS je osudio i jednu od naslovnica tabloida „Srpski telegraf“ na kojoj su objavljeni osetljivi lični podaci o zdravstvenom stanju devojčice, kao što su podaci iz medicinskog kartona, čime je „drastično prekršen Kodeks novinara Srbije“.

Poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović „ukazao“ je da u velikom broju medijskih izveštaja o otmici devojčice iz Niša nije vođeno računa o poštovanju prava na njenu i privatnost njene porodice.

Otmičar nije pronađen 14 dana

Za Ninoslavom Jovanovićem, osumnjičenim za otmicu devojčice, traga se već 14 dana, ali za sada bez rezultata. Žandarmerija i policija tragaju istim intenzitetom za otmičarem, na području između Niša, Svrljiga i Knjaževca. Direktor policije Vladimir Rebić rekao je da potragu otežava to što je Jovanović dobro isplanirao otmicu i što je u predelu koji se pretražuje mnoštvo napuštenih kuća.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend