27. maj 2024.

Deja vu: “Vest” o Srbinu koji ubija ajkulu ponovo u etru

Čuvena "vest" o pijanom Srbinu koji ubija ajkulu u egipatskom letovalištu od pre 14 godina ponovo se zavrtela u srpskom etru. Ovog puta zahvaljujući televiziji Happy. Voditeljka ovog kanala sa nacionalnom frekvencijom Kruna Una Mitrović je 12. maja, u okviru jutarnjeg programa citirala vest koja je još 2010. godine objavljena na satiričnom portalu “Njuz net”. Izmišljena informacija proteklih godina već je obrnula nekoliko krugova po regularnim informativnim portalima kako domaćim, tako i svetskim i čini se, ušla u sve novinarske priručnike o tome kako proveriti izvor pre objavljivanja, pa, ipak, novinarka televizije Happy emitovala je prilog bez navođenja da je u pitanju satirični i izmišljeni sadržaj.

Komentarisanje manifestacije “Pesma Evrovizije” sa gostima u studiju voditeljka Jutarnjeg programa “Dobro jutro, Srbijo” rešila je da “preseče” sa jednom, kako je rekla, “zanimljivom” vešću”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Istinomer (@istinomer)

Mitrović je zatim najavila prilog, za koji smo, nakon obrnute pretrage ključnih kadrova ustanovili da je preuzet sa ruske televizije NTV i emisije “Hitna situacija” (Чрезвычайное происшествие, čiji logo i vidimo u toku priloga), posvećene crnoj hronici iz Rusije i sveta, i nastavila sa čitanjem “vesti“. Isti prilog na ruskom jeziku smo pronašli smo Instagramu  2019, ali i 2020. godine. Dakle, vest svakako nije iz maja 2024.

„Mi smo ovaj zanimljivi video nazvali „Imamo pobednika, gasite internet“ — Mesto dešavanja: Šarm el Šeik, letovalište u Egiptu. Glavni akter dešavanja, gospodin Dragan Stević, a vest glasi ovako: Pijani srpski turista skočio je sa najviše skakaonice u Šarm el Šeiku u Egiptu. Doskok je završio pravo na glavu ajkule, što je ajkulu ubilo dok je on pretrpeo samo manje povrede. Hospitalizovan je zbog povrede zgloba i ozbiljne intoksikacije alkoholom“, pročitala je voditeljka televizije Happy.

Satirični portal Zicer je na svom X nalogu, 11. maja, sa istom opaskom i najavom, objavio ruski prilog televizije NTV, emitovan i u jutarnjem programu Happy televizije.

Međutim, „vest o pijanom Srbinu koji je ubio ajlulu“ koja je bila posebno zanimljiva Mitrovićevoj i njenim gostima — maltene je u potpunosti izmišljena.

Reč je o “vesti“ koji je pre skoro 14 godina napisao novinar sajta posvećenog satiričnim vestima Njuz.net, Nenad Milosavljević. Satirični članak objavljen je pod naslovom „Srbin ubio ajkulu ubicu u Šarm el Šeiku“.

Njuz Srbin ubio ajkulu ubicu u Šarm el Šeiku
Izvor: Njuz.net

Kao i svaka satirična vest, i “ajkula” se bazirala na zrnu istine. Tih dana, u popularnom egipatskom letovalištu je zaista došlo do sličnih događaja kada su ajkule, u dva odvojena navrata povredile četvoro i usmrtile jednog turistu. Deo o intoksiniranom Srbinu koji je skokom ubio ajkulu, svakako nije u domenu istine.

Vest o ajkuli postala je viralna nakon što su je mnogi domaći i regionalni mediji preneli doslovno, bez provere izvora i navođenja da je u pitanju satirični sadržaj.

Izvor: MINA http://macedoniaonline.eu
Izvor: MINA

Autor teksta, Nenad Milosavljević, je za RSE 2012. godine objasnio kako je i makedonski list “Večer”, vest o ajkuli objavio na naslovnoj strani svog vikend izdanja, ne znajući šta je Njuz i da to uopšte nije prava vest.

To se onda neko vreme vrtelo po regionu, i onda smo preveli vest na engleski i tada je bukvalno nastao haos. Pratili smo od arapskih i kineskih sajtova, do američkih. To su prenosili svi, a Rusi su na kraju pravili grafikone da dokažu da li je moguće da čovek tako ubije ajkulu”, naveo je tada Milosavljević za RSE.

New York Post ajkula
Izvor: New York Post

Marko Dražić, urednik Njuza za Istinomer je nedavno rekao da će upravo vest o ajkuli, koja jeste najpoznatija sa portala, zauvek imati posebno mesto u njihovim srcima.

U podkastu Život na srpskom, Dražić se osvrnuo na „egipatsku priču o pijanom Srbinu i ajkuli“.

Taj tekst, na prvi pogled, nije imao neku poruku. Delovao je zabavno, a tada je stvarno postojala ajkula koje čak i jeste usmrtila neke turiste u Šarm el Šeiku. Ali kolega Nenad je negde čak i podsvesno, upravo imao tu kritiku. Kako mi imamo tu opsesiju — pa neće valjda Rumun da ubije ajkulu? Pa mora Srbin.“

Dražić se osvrnuo i na kritiku srpskog mentaliteta, ali i medija koju forsiraju mit o srpskom narodu.

„I onda je bio potpuno obrnut krug, jer su mediji pisali kako su naseli mediji ovi, mediji oni, ali su čak i mediji, uključujući i Blic, imali tekst o Srbima koji su prevarili ceo svet. Tako da su upravo tim pisanjem potvrdili kako Srbi moraju da budu glavni u svemu“.

Redakciji jutarnjeg programa Happy televizije smo se obratili za komentar ovim povodom. Međutim, do objave ovog teksta, nismo dobili odgovor da li su upoznati da je vest o ajkuli i pijanom Srbinu izmišljena, niti da li su svoje gledaoce naknadno o tome obavestili. Nismo dobili ni odgovor o pristupu redakcije Happy TV proveri izvora i istinitosti informacija koje objavljuju na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend