30. jan 2021.

Društvene mreže posle proterivanja Trampa sa Tvitera

Šta je presudilo da privatna kompanija Tviter Donaldu Trampu ugasi nalog na njegovoj omiljenoj društvenoj mreži, koju je smatrao glavnom polugom za komunikaciju sa svojim biračima i kakve će to posledice imati na slobodu govora u svetu, polemisalo se na tribini Sekcije mladih novinara i studenata novinarstva Udruženja novinara Srbije (UNS).

Donaldu Trampu, doskorašnjem američkom predsedniku je Tviter, ali i ostale društvene mreže, ukinuo nalog i to nakon što je svima bilo jasno da je njegov poraz na izborima u Americi izvestan. Kao razlog za trajno proterivanje Trampa, čelnici Tvitera naveli su „rizik od daljeg podsticanja na nasilje“. Takvo obrazloženje usledilo je nakon što je Tramp tvitovao da neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena.

Predsednica Suda časti UNS-a Ljiljana Smajlović smatra da je takvo obrazloženje „lažljivo“, da nije bilo nikakvog poziva na nasilje, te da čak ni staljinistički sudovi nisu na taj način rezonovali ovakve poruke, ali da bi mogla da razume da se Tviter ranije odlučio na takav korak kada je zaista bilo razloga za to.

„Sve vreme je politička i medijska nomenklatura govorila da Tviter treba da disciplinuje i kažnjava Trampa zbog načina na koji ga koristi. Tviter je počeo time da se služi tek kada je postalo jasno da on odlazi sa vlasti“, navela je Smajlovićeva. Ona isključuje mogućnost da je „ovo hrabra, nezavisna odluka privatne kompanije koja neće da dozvoli čak ni predsedniku Amerike da krši njena pravila“.

„Kada je Tviter hteo da zadrži minimum saradnje sa Trampom i da ga potpuno ne razljuti držali su ga na nalogu, bez obzira na to šta je govorio svojim protivnicima. Kada se raspored snaga promenio poneli su se isto kao što se kod nas ponašaju tajkuni koji upravljaju nekim javnim dobrima“, naglasila je ona.

Da li je Tviter svojom odlukom povredio slobodu izražavanja i koliko će se to odraziti na našu zemlju, zanimalo je studente novinarstva, na čiju inicijativu je održana sinoćna tribina u Pres centru UNS-a.

Iz SHARE fondacije objašnjavaju da su danas društvene mreže i druge internet platforme za razmenu i objavljivanje sadržaja „vodeći forumi“. „Često se zaboravlja činjenica da takvim javnim forumima upravljaju privatne kompanije koje su svoju moć izgradile zahvaljujući biznis modelima koji se zasnivaju na obradi velikih količina podataka korisnika“, naveo je Bojan Perkov, iz te fondacije.

On je posetio da su platforme Fejsbuk, Tviter i Jutjub osnovane u Americi, gde se kao najveća društvena vrednost ističe sloboda izražavanja, ali da te privatne kompanije „nisu previše voljne da odgovaraju organima“, što se posebno odnosi na izvršnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga. „Videli smo u ranijim situacijama da je on taj koji ‘preseca’ i donosi ključne odluke. To je dosta opasno, naročito kada znate da tu platformu koriste milijarde ljudi“, istakao je Perkov.

Anka Kovačević iz SHARE fondacije istakla je značaj predstavnika tehnoloških giganata u Srbiji, što je njihova obaveza prema izmenama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je počeo da se u zemlji 2018. godine primenjuje. „Poslali smo prekršajne prijave protiv Gugla, Fejsbuka i na još 16 adresa. Polovina tih kompanija imenovala je zato predstavnike u Srbiji, a među njima jedna od najvećih Gugl. Oni posmatraju Srbiju i druge zemlje u razvoju kao tržište gde mogu da ostvare ogroman profit, a da nemaju troškove“, navela je ona.

Smajlovićeva je zaključila da će odluka o proterivanju Trampa sa Tvitera imati veće posledice na Srbiju i ostatak sveta koji još nije uspeo da ubedi građanstvo da su mediji javno dobro i da imaju pravo na čestite medije.

VIDEO

J. P.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend