29. okt 2020.

Društvene mreže, privatnost i zaštita ličnih podataka: Podnete tužbe protiv Fejsbuka zbog Kembridž analtika skandala

Grupa ljudi podnela je tužbu protiv Fejsbuka jer nije zaštitio privatne podatke korisnika te društvene mreže u aferi povezanoj sa kompanijom za analizu podataka Kembridž analitika.

Foto: jaycameron

Fejsbuk je pre nekoliko godina sakupio lične podatke više od 87 miliona ljudi, a onda su te informacije iskorišćene za politički marketing.

Grupa „Fejsbuče, ostao si nam dužan“ podnela je tužbu zbog navodne zloupotrebe podataka gotovo milion korisnika u Engleskoj i Velsu.

Međutim, Fejsbuk je saopštio da do sada nije dobio nikakve dokumente o tužbi.

Prethodno je osnovana i grupa „Gugle, ostao si nam dužan“, koju predvodi Ričard Lojd, bivši direktor brenda Which?, a razlog je takođe curenje ličnih podataka korisnika.

Ročište po tužbi protiv Gugla biće održano u aprilu sledeće godine pred Vrhovnim sudom.

Šta se desilo?

Fejsbuk je 2014. godine pozvao korisnike da učestvuju u kvizu kako bi otkrili koji su tip ličnosti. Kviz je napravljen tako da prikuplja podatke ne samo korisnika, koji žele da se testiraju, već i podatke njegovih prijatelja.

Kristofer Vajli, u tom trenutku zaposlen u Kembridž analitici, navodi da su na taj način pribavljeni podaci oko 50 miliona korisnika, prvenstveno iz Amerike, bez njihove izričite saglasnosti.

Tužba protiv Fejsbuka temelje se na kršenju Zakona o zaštiti podataka iz 1998, jer je kompanija delila lične podatke bez pristanka korisnika.

„Nadležni organi koji su ispitivali slučaj Kembridž analitika i zaplenili njihove servere, nisu pronašli dokaze da su deljeni podaci korisnika iz EU ili Velike Britanije“, navodi se u saopštenju Fejsbuka povodom tužbe grupe „Fejsbuče, ostao si nam dužan“.

U oktobru 2018. godine Fejsbuk je u Britaniji kažnjen sa 500.000 funti zbog uloge u Kembridž analitika skandalu.

Iz Kancelarije poverenika za zaštitu podataka tada je saopšteno su da je Fejsbuk dozvolio ozbiljno kršenje zakona.

Fejsbuk se izvinio i dozvolio korisnicima da provere koja „zabranjena aplikacija“ je pristupala njihovim podacima.

Slučaj ipak nije završio na sudu, za razliku od Amerike, gde je Gugl 2012. pristao da isplati rekordnih 22,5 miliona dolara kazne zbog istog problema.

Fejsbuk je u Britaniji takođe postigao vansudsko poravnanje sa malim brojem korisnika.

„Sitniš“

Alvin Kario, iz grupe koja je podnela tužbu, kaže da su svi od Fejsbuka očekivali da lične podatke koriste „odgovorno, transparntno i legalno“.

„Smatramo da je Fejsbuk, time što nije uspeo da zaštiti naše lične podatke od zloupotreba, prekršio zakon“, ističe on.

Navodi i da je ta kompanija za kazne izdvojila manje od 0,01 odsto godišnjeg prihoda, što naziva „sitnišem“ i dodaje da kazna „očigledno ne odgovara zločinu“.

„Izvinjenje za kršenje zakona nije dovoljno. Fejsbuče, duguješ nam iskrenost, odgovornost i obeštećenja.

„Borićemo se da Fejsbuk bude odgovoran za svoje postupke“.

Video prilog BBC Psihologija algoritma

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend