29. okt 2020.

BBC pooštrava pravila za postove svojih novinara na društvenim mrežama

BBC je danas predstavio nova pooštrena pravila nepristrasnosti svojih zaposlenih na društvenim mrežama, nastojeći da vrati kredibilitet doveden u pitanje javnim komentarima nekih njegovih novinara.

Foto: Technical Fault

Zaposlenima i saradnicima tog moćnog britanskog javnog servisa preti otkaz ako budu „teško“ kršili te preporuke, najavio je BBC.

BBC je redovno na meti optužbi za pristrasnost, i sa levice i sa desnice, posebno u kontekstu Bregzita, izglasanog referendumom 2016. godine, a koji je na snazi od 31. januara.

„Nepristrasnost je osnova na kojoj pravimo relevantne, uverljive i najsavremenije reportaže“, napisao je u poruci zaposlenima novi generalni direktor Tim Dejvi i dodao da će nove preporuke pomoći da se nastavi sa tim i da se ojača poverenje javnosti.

Jedna od zvezda, bivši profesionalni fudbaler Gari Lineker koji je najviše plaćeni voditelj BBC, ne ustručava se da iznosi svoja politička mišljenja na Tviteru, posebno protiv Bregzita.

Gari Lineker i drugi zaposlenici BBC-a nedavno su podržali kampanju fudbalera Mančester junajteda Markusa Rašforda da vlada tokom pandemije nastavi da najugroženijoj deci obezbedjuje besplatne obroke izvan škole.

Prema izveštajima medija, izvršni direktor takodje namerava da ukine neke „levičarske“ humorističke emisije koje konzervativci optužuju za pristrasnost u pitanjima kakvo je Bregzit.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend