18. jan 2019.

Fejsbuk ukinuo 364 naloga „Sputnjika“ zbog lažnih vesti

Kompanija Fejsbuk danas je saopštila da je u okviru najnovijih napora u borbi protiv lažnih vesti, ukinula stotine naloga, stranica i grupa.

Zvaničnik kompanije Natanijel Glejčer kazao je da su 364 naloga bila povezana sa saradnicima ruske novinske kuće „Sputnjik“.

Kompanija je saopštila da su stotine ukinutih naloga bili povezani sa Rusijom, kao i da su oni bili deo velikih operacija širenja dezinformacija, prenosi AP.

Šef odseka za sajberbezbednost u toj kompaniji Natanijel Glejčer kazao je da je jedna od tih mreža sadržala 364 stranice i naloga koji su bili povezani sa radnicima „Sputnjika“.

Kompanija je saopštila da je preuzela taj korak nakon što je otkrila dve mreže „koje su bile uključene u koordinisano neautentično ponašanje“ na nalozima na Fejsbuku i Instagramu.

Glejčer je na blogu poručio da je jedna od tih mreža vodila operacije u državama Centralne i Istočne Evrope dok se druga fokusirala na Ukrajinu.

Agencija navodi da su se ljudi koji su vodili te naloge na internet platformi predstavljali kao nezavisni novinarski izvori i postavljali su teme koje su se bavile pokretima koji organizuju proteste i koje su u negativnom kontekstu pozicionirale NATO alijansu.

Američka agencija dodaje da nije dobila odgovor od „Sputnjika“ na zahtev da komentarišu te navode.

Sputnjik odgovorio „Fejsbuku“: Čitajte nas, odlični smo!

Kompanija „Fejsbuk“ je saopštila da je u okviru najnovijih napora u borbi protiv „lažnih“ vesti ukinula stotine naloga, stranica i grupa, a zvaničnik kompanije Natanijel Glejčer kazao je da su 364 naloga bila povezana sa saradnicima ruske novinske kuće Sputnjik. Pres-služba Sputnjika smatra ovu odluku političkom.

„Redakcija Sputnjika se bavi vestima i to radi odlično. I ako je blokada jedina reakcija ’Fejsbuka‘ na kvalitetan rad medija, nama je sve jasno. Međutim, postoji nada da će zdrav razum pobediti. Čitajte Sputnjik“, saopštila je portparolka.

Sputnik

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend