11. dec 2019.

Filipović: Kurir nema kredibilitet da rasuđuje o profesionalnosti drugih medija

Da li je N1 neobjektivna, navijačka i ostrašćena? Upravo to tvrdi - dnevni list Kurir, navodeći da naša televizija ima dvostruke aršine i preuzima na sebe ulogu da određuje ko je novinar, a ko ne. Međutim, u novinarskim udruženjima kažu da činjenice pokazuju sasvim suprotno, odnosno da Kurir napada N1 upravo za ono što sam čini.

Pre četiri godine, Srbiju je na trafikama dočekalo izvinjenje – tadašnji vlasnik Kurira saopštio je javnosti da je učestvovao u projektu ulepšavanja stvarnosti za potrebe izbornog štaba Aleksandra Vučića. Novootkrivena sloboda bila je kratkog daha – lopta je spuštena, a Kurir se vratio staroj praksi, pa na naslovnicama danas ponovo dominira vlast, a opozicija se gotovo bez izuzetka prikazuje u negativnom svetlu.

Decembra 2019, Kurir ponovo ustaje u odbranu novinarske časti, ovog puta optužujući N1 za neprofesionalnost, nakon što je tu redakciju sagovornik N1 nazvao provladinim listom.

„Ko je vama sa N1 dao pravo da sudite novinarima i medijima. I da li biste za svoju uređivačku politiku mogli da kažete da je nezavisna i po svim profesionalnim standardima?“, pisao je Kurir.

Da, odgovaraju u Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS), i to nije proizvoljni stav. Prema podacima Saveta za štampu, samo u avgustu i septembru ove godine Kurir je novinarski kodeks prekršio čak 387 puta, dok protiv N1 nije podneta niti jedna prijava REM-u.

Kako kažu, u Srbiji je postala praksa da se provladini obračunavaju sa profesionalnim medijima.

„Ako gledamo te podatke, koje skuplja Savet za štampu koji je nadležan za štampane medije i REM koji nadgleda rad elektronskih medija, možemo slobodno da kažemo da je Kurir jedan tabloid koji nema kredibilitet da rasuđuje o profesionalnosti drugih medija“, rekla je Tamara Filipović iz NUNS-a.

Stefan Janjić, urednik portala Fake News Tragač koji se bavi borbom protiv dezinformacija, kaže da je Kurir, po njihovoj evidenciji, na trećem mestu po broju lažnih vesti u srpskim medijima. U pitanju je, smatra, list koji apsolutno ne haje za profesionalne standarde.

„Od letećih buba-ubica koje donose smrtonosni virus, preko Albanaca koji napadaju sever Kosova, a potom i jug Srbije, uvođenja obaveznog vojnog roka, napadi drugih država, napadi opozicije za vreme protesta 13. aprila. Konstantno se ponavlja ta vrsta narativa za koji je krivičnim zakonikom predviđeno da ako širite paniku među stanovništvom da za to možete biti i optuženi“, navodi Stefan Janjić.

Ali, da li je Kurir, osim senzacionalistički, i provladin medij? Apsolutno, odgovara Janjić. Za razliku od drugih tabloida, kaže, u Kuriru ponekad bude prostora i za opoziciju, sve dok to ne ugrožava režim.

„Ali kada god dođe neko ključno pitanje – afere, plagijati, veliki narodni protesti – Kurir se tu uvek svrstava otvoreno uz vlast, i to ne nekom blagom afirmativnom podrškom već širenjem dezinformacija, preuzimanjem lažnih vesti iz Informera, Aloa i Srpskog telegrafa i ja bih rekao da oni zapravo funkcionišu kao jedna integrisana redakcija na tri različite adrese“, ocenjuje Janjić.

Po pravilu, tekstovi u kojima se napada N1 u svim navedenim tabloidima objavljuju se bez potpisa autora.


Video prilog N1

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend