11. dec 2019.

Bugarska novinarka: Saopštenje Agencije slično pismu koje sam dobila od GIM-a

O ulozi Branka Stefanovića, oca ministra policije u preduzeću GIM i trgovini oružjem juče se izjasnila Agencija za borbu protiv korupcije, koja je saopštila da on nije ni vlasnik ni zaposleni u toj firmi. Istraživačka novinarka Dilijana Gajtandžijeva, koja je za portal Arms voč pisala o umešanosti Branka Stefanovića u prodaju naoružanja iz Krušika, kaže za N1 da je saopštenje Agencije za borbu protiv korupcije podeća na pismo koje je dobila od advokata firme GIM, a u kojem se traži da povuče sve što je o toj firmi objavila.

Zbog sličnosti teksta saopštenja i pisma GIM-a Gajtandžijeva se pita – ko u Srbiji donosi odluke privatne kompanije, njihovi advokati ili država.

„Nije mi jasno kako je Agencija odlučila da nema sukoba interesa i kako je mogla da ignoriše svu dokumentaciju koju su mediji objavili. Pre samo nekoliko dana BIRN je objavio dokumenta da je Branko Stefanovic bio pravni savetnik, kao i da je putovao u Saudijsku Arabiju, da je bio povezan sa ovom kompanijom, i da je bio predstavnik te kompanije. Dakle, pozivam se na dokumentaciju koju smo mogli da vidimo zahvaljući Aleksandru Obradoviću i BIRN-a. Po mom mišljenju, Agencija za borbu protiv korupcije zloupotrebljava svoju moć, jer ignoriše sve činjenice i svu dokumentaciju. To je čista zloupotreba moći, ali je istovremeno i krivično delo. Jasno je da je u interesu nekog da prikrije ovu aferu – zaštititi ljude na visokim funkcijama i njihove roditelje. Radeći to, oni čine nova krivična dela i krug se nikada ne zatvara“, naglašava Gajtandžijeva.

Video prilog N1