24. dec 2019.

Obradović: Odluka o povratku na posao biće doneta po diktatu sa strane

Ne znam šta da očekujem pošto odluku o mom statusu, siguran sam, neće doneti samostalno za to nadležne službe u preduzeću već će biti po diktatu sa strane – kaže za Danas uzbunjivač Aleksandar Obradović, odgovarajući na pitanje da li očekuje da će biti vraćen na posao, nakon što u Krušik stigne rešenje o ukidanju pritvora, zbog čega je i suspendovan.

N1

On dodaje da su prema Zakon o radu nakon ukidanja rešenja o pritvoru moguće tri solucije, da ga poslodavac vrati na posao, da mu uruči otkaz i da mu produži suspenziju do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka.

Kakvu će odluku rukovodstvo Krušika doneti, nismo uspeli da saznamo jer direktor ove firme Vladan Lukić nije odgovorio na naše pitanje.

Nakon što ga je saslušao, rekao je da je na sastanku i da mu pitanje pošaljemo SMS-om, ali na poruku do zaključenja ovog broja nije odgovorio.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga, kaže za Danas da Obradović po zakonu mora biti vraćen na posao jer više ne postoji razlog da bude pod suspenzijom, „mada očekujem da bude poslat na plaćeno odsustvo“.

– Nisam siguran da Aleksandar Obradović u ovom trenutku odgovara i rukovodstvu firme, ali i režimu da on bude u fabrici. Ne isključujem da mu protivzakonito uruče i otkaz ugovora o radu pod izgovorom da dok je pod istragom može da ugrozi bezbednost fabrike kao što su nedavno protivzakonito uručili otkaz policajcu Milanu Dumanoviću uzbunjivaču – ističe Veselinović. On ipak smatra da ovaj scenario ne odgovara vlasti „jer bi tako još više iziritirali ljude na ulici koji podržavaju Aleksandra i napokon bi priznali da je otac ministra Stefanovića ojadio Krušik“.

– Mislim da su Branko Stefanović i Darko Glišić Krušik doveli u bezizlaznu situaciju i da će Krušik veštački biti održavan do izbora, ali da mu posle toga nema spasa. Ovo moraju svi znati. Krušik na žalost ukoliko ne dođe do krupnih promena neće opstati – naglašava Veselinović.

Katarina Golubović, izvršna direktorka Komiteta za ljudska prava Jukom kaže za Danas da s obzirom na vrstu dela koja se Obradoviću stavlja na teret, verovatno je da će poslodavac izreći disciplinsku meru udaljenja sa rada do pravosnažnog okončanja postupka.

– Brojne su situacije gde su čak i zaposleni sa statusom uzbunjivača ostali bez radnog mesta i pored odluka suda da se vrate na posao.

Dakle, trebalo bi da bude vraćen na posao, ali postoji mogućnost dalje odmazde kroz disciplinski postupak – zaključuje Golubović.

Pritisak

Na pitanje da li očekuje da će Aleksandar Obradović biti vraćen na posao nakon što u Krušik stigne rešenje o ukidanju pritvora, Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost, kaže za Danas da se to neće desiti „bez dodatnog pritiska javnosti“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend