25. dec 2019.

Pašalić: Treba videti da li je hapšenje Obradovića bilo po zakonu

Zaštitniku građana u ovoj godini bio je 15 odsto više obraćanja građana nego u prošloj, a najčešće su bili iz socijalne sfere i imovinsko-pravnih odnosa, izjavio je danas ombudsman Zoran Pašalić.

Najviše žalbi je na postupke naplate izvršitelja zbog duga Infostanu, jer prilikom prinuddne naplate angažuju advokatske kancelarije, što dodatno povećava troškove dužnicima, rekao je Pašalić u jutarnjem programu TV Prva.

On je objasnio da je Zaštitnik građana zbog toga gradu Beogradu i Infostanu uputio zahtev za odgovor da li su morali biti angažovani advokati, kao i pitanje da li Infostan ima pravnu službu i da je zakonski rok istekao u ponedeljak, ali da nije odgovoreno.

Zato smo uputili urgenciju po hitnom postupku, sa rokom od sedam dana da odgovore, a ako to ne učine, preduzimamo mere, naglasio je Pašalić.

Na pitanje o slučaju uzbunjivača iz valjevskog „Krušika“ Aleksandra Obradoviča, Pašalić je odgovorio da treba prvo videti koja su ovlašćenja Zaštitnika građana u tom slučaju, jer se ona mogu odnositi samo na tok hapšenja, do trenutka dok tužilaštvo nije preuzelo slučaj.

On je precizirao da treba videti da li je hapšenje bilo po zakonu, da li je postojao nalog, potom da li su pri hapšenju primenjeni zakon i propisi i na kraju, treba uzeti izjavu Obradovića o tome.

I onda ćemo videti u kojem će se pravcu potom ići, ukazao je Pašalić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend