26. dec 2019.

MUP u odgovoru ombudsmanu tvrdi da je hapšenje Obradovića bilo po zakonu (VIDEO)

MUP je u zakonskom roku odgovorio na urgenciju koju je zaštitnik građana Zoran Pašalić poslao, tražeći informacije o hapšenju uzbinjivača iz Krušika, Aleksandra Obradovića. Pašalić je za N1 rekao da MUP tvrdi da je hapšenje obavljeno po zakonu i da Obradović na hapšenje nije imao primbedbi.

Pašalić je na sopstvenu inicijativu, a na osnovu medijskih saznanja, u novembru pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova i zatražio neophodna pojašnjenja u slučaju hapšenja Aleksandra Obradovića.

Pošto MUP nije odgovorio u propisanom roku, zaštitnik građana je poslao urgenciju, na koju je, kako tvrdi, odgovor stigao u zakonskom roku od sedam dana.

„Sadržina saopštenja MUP-a je da je postupljeno u skladu sa zakonom i pravilima hapšenja i da lice koje je uhapšeno nije imalo primedbi na sam tok radnje, odnosno lišavanje slobode“, kazao je Pašalić u Danu uživo.

On objašnjava da postupak sada ulazi u sledeću fazu i da se zaštitnik građana obraća drugoj strani, odnosno Aleksandru Obradoviću, koji takođe treba da se izjasni.

„Zaštitnik kontaktira Obradovića ili njegovog opunomoćenika i na osnovu njegove izjave, odgovora na pitanja koja smo postavili MUP-u, videćemo u kom ćemo pravdu ići – da li ćemo konsultovati neku drugu instituciju ili ćemo doneti neke zaključke“, objašnjava zaštitnik građana dalji tok ovog procesa.

On dodaje da izjave uvek moraju da prate dokazi u konkretnim dokumentima i kaže da u ovom trenutku nema potrebe za dodatnim pojašenjenjima iz MUP-a.

Pašalić ističe da je vrlo važno da druga strana, u ovom slučaju Obradović, potvrdi ili ospori ono što je odgovoreno iz MUP-a. Kako kaže zaštitnik, ceo postupak traje relativno kratko i u pitanju su dani, a ne meseci.

Zaštitnik građana je kritikovan da se u slučaju uzbunjivača iz Krušika bavi samo hapšenjem, umesto da isprati ceo proces od početka do kraja. Pašalić naglašava da je zaštitnik građana zakonom ograničen da se bavi samo onim što je organ uprave, odnosno MUP, izvršio i da nema ingerencije da se bavi radom pravosuđa.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend