14. okt 2019.

Pašalić: Tražićemo odgovore od policije

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da će ta institucija tražiti odgovor da li je poštovana procedura prilikom hapšenja radnika Krušika Aleksandra Obradovića, navodeći da je to ono što je u njihovoj ingerenciji.

Pašalić je za N1 rekao da zaštitnik ne može da kontroliše ni rad sudova i tužilaštva i da ono što može da komentariše jeste onaj deo od momenta hapšenja – policijska procedura, da li je obavljena u skladu sa zakonima koji tretiraju tu tematiku.

„Mi ćemo svakako ono što je u našoj nadležnosti, a može po prijavi tog lica ili po sopstvenoj inicijativi, da proverimo onaj deo što se tiče naših ingerencija. Što se tiče rada tužilaštva i suda tu nemamo pravo da se mešamo“, objasnio je Pašalić.

On je rekao da će to i uraditi i da će od policije tražiti odgovor da li je poštovana ona procedura koju zakon nalaže u pogledu svih radnji koje policija obavlja prilikom takvih hapšenja. Na konstataciju da se dugo nije ni znalo da je Obradović uhapšen, Pašalić kaže da je to stvar koja je na relaciji između policije i tužilaštva posle suda.

„Ako je takva situacija bila, zaista me čudi da je izostalo neko obraćanje instituciji zaštitnika građana. Tako da, pošto takvog obraćanja nema, mi ćemo raditi po sopstvenoj inicijativi“, rekao je Pašalić i dodao da je uveren da će dobiti odgovor od policije.

Obradović je proveo u pritvoru više od 20 dana zbog, kako je navedeno, odavanja poslovne tajne, odnosno jer se sumnja da je bio novinarski izvor za poslove u vezi sa izvozom oružja koji se dovode u vezu sa ocem ministra Nebojše Stefanovića.

Viši sud u Beogradu danas je odlučio da se Obradović vrati u kućni pritvor.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend