18. dec 2019.

Zaštitnik građana: MUP-u upućena urgencija da se izjasni o hapšenju Obradovića

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je saopštio da je, s obzirom da u roku nije dostavljeno pojašnjenje o slučaju hapšenja Aleksandra Obradovića u krugu fabrike namenske industrije "Krušik" u Valjevu, u utorak Ministarstvu unutrašnjih poslova upućena urgencija i dat dodatni rok od 7 dana od njegovog prijema za postupanje po prvobitnom zahtevu.

Zaštitnik građana u saopštenju podseća da je, postupajući po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja do kojih je došao iz sredstava javnog informisanja, u novembru 2019, godine pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova i zatražio neophodna pojašnjenja u slučaju hapšenja Obradovića.

„Novinski tekstovi koji su se bavili ovim događajem ukazivali su na mogućnost da je prilikom sprovođenja postupka lišavanja slobode ovog lica bilo nezakonitosti i nepravilnosti u radu od strane policijskih službenika, što je bio povod da Zaštitnik građana zatraži izjašnjenja MUP-a po pitanjima koje mogu utvrditi tačnost ovih tvrdnji“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su se „pitanja odnosila na pravni osnov za sprovođenje hapšenja (odnosno postojanju naloga ovlašćenog organa), mere, radnje i ovlašćenja koje su policijski službenici primenili prilikom lišenja slobode navedenog lica, vreme i način primene policijskih mera, kao i radnji i ovlašćenja prilikom lišenja slobode navedenog lica“.

„Takođe, od kontrolisanog organa je tražena informacija da li se Obradović žalio na postupanje policijskih službenika prilikom sprovođenja procedure njegovog hapšenja i da li su navodi iz njegove eventualne žalbe ispitani“, saopštio je Zaštitnik građana.

Viši sud u Beogradu trebao bi danas da preispita meru kućnog pritvora Aleksandru Obradoviću, a u znak podrške najavljen je i protest ispred Palate pravde u Beogradu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend