18. dec 2019.

MSP: Pravo svake države je da onemogući ulazak strancima. Srbija ne sugeriše stavljanje svojih građana na crne liste 

Ministarstvo spoljnih poslova u odgovoru na pitanja Cenzolovke o zadržavanju i deportaciji urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića iz Ujedinjenih Arapskih Emirata tvrdi da je preko naše ambasade od Emirata zatražilo informacije o skandaloznom tretmanu novinara

Stevan Dojčinović (foto: Medija centar Beograd)

„Diskreciono pravo svake države je da po sopstvenoj proceni onemogući ulazak stranim državljanima, te da nema obavezu da obrazloži razloge svog stava, a Srbija nikome ne sugeriše koga od svojih državljana treba staviti na restriktivne liste“ („crne liste“), navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, odgovarajući na pitanja Cenzolovke o zadržavanju i deportaciji urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). 

Dojčinović je sinoć zadržan na aerodromu u Abu Dabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde mu je saopšteno da je na „crnoj listi“ i da ne može da uđe u zemlju, već da će biti deportovan nazad u Srbiju, što je danas i učinjeno.

„Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu, već da je to bio zahtev neke druge vlade, ali mi nisu rekli koje“, rekao je Dojčinović za portal koji uređuje.

„Što se tiče Srbije, Ministarstva spoljnih poslova, Vlade Republike Srbije – nikada nisu, niti će sugerisati bilo kojoj državi na svetu da bilo kog državljanina Srbije stavljaju na restriktivne liste“, stoji u odgovoru MSP.

Dojčinović se, navode u tom ministarstvu, nije obraćao Ambasadi Republike Srbije u Abu Dabiju, niti je zatražio konzularnu pomoć i zaštitu, ali o njegovom zadržavanju našu ambasadu nisu obavestili ni državni ni organi UAE, kao ni o razlozima zbog čega mu je onemogućen ulazak u UAE.

Ambasada Srbije je, dodaju, zvanično zatražila informacije o njegovom zadržavanju i deportaciji.

O samom događaju ambasador Republike Srbije u Abu Dabiju obavešten je na međunarodnoj konferenciji Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala, i to od učesnika konferencije, na kojoj je, inače, Dojčinović trebalo da govori. 

Dojčinović se u međuvremenu vratio u Srbiju.

„Drama se završila, na poslu sam. Sada pokušavamo da saznamo što više o tome zašto sam stavljen na crnu listu u Emiratima. U dokumentu koji su mi predali kažu da je to tajna“, napisao je na svom Tviter nalogu.

NUNS: PO KOM OSNOVU JE DOJČINOVIĆ DEPORTOVAN I KO PRAVI CRNE LISTE NOVINARA?

Nezavisno udruženje novinara Srbije protestuje zbog deportovanja našeg kolege Stevana Dojčinovića sa aerodroma u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i traži da UAE hitno obrazlože ovaj skandalozan i opasan incident.

NUNS ukazuje da je takav tretman novinara neprihvatljiv u savremenom demokratskom svetu i da je reč o kršenju elementarnog ljudskog prava na slobodno kretanje, te podseća da je Dojčinoviću uskraćeno pravo na slobodno kretanje i u Rusiji 2015. godine, kada je takođe bez obrazloženja deportovan iz Moskve u Srbiju, uz zabranu ulaska u tu zemlju do 2020.

NUNS zahteva od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da zvaničnim putem dođe do obrazloženja zašto je našem kolegi uskraćen ulazak u UAE i da to javno saopšti.

Takođe, NUNS upozorava javnost i apeluje na domaće i međunarodne institucije da je stavljanje novinara na crne liste nešto što duboko podriva savremeni demokratski svet, slobodu izražavanja, slobodu kretanja i slobodu informisanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend