10. maj 2023.

FPN: Profesor Simeunović nije govorio u ime Fakulteta, žalimo zbog bola koji je nanet osobama sa autizmom i njihovim porodicama

Uprava Fakulteta političkih nauka je u odgovoru na pismo Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, koji je ovaj savez objavio na svojoj Fejsbuk stranici, izrazio žaljenje zbog bola koji je istupom prof. dr Dragana Simeunovića u Jutarnjem dnevniku RTS-a nanet osobama sa autizmom i njihovim porodicama.

„Duboko verujemo da je u teškim i tragičnim trenucima koji su prethodnih dana pogodili naše društvo od presudnog značaja meriti svaku izgovorenu reč, a posebno ukoliko ona pogađa ugrožene i marginalizovane grupe, što osobe sa autizmom nedvosmisleno jesu“, piše u odgovoru Uprave Fakulteta.

Iz Uprave Fakulteta dodaju da profesor Simeunović nije nastupio u ime Fakulteta političkih nauka.

„Profesori našeg Fakulteta bave se aktuelnim društvenim pitanjima iz najrazličitijih naučnih, stručnih, kao i političkih uglova. Iako ih to čini čestim sagovornicima u medijima, nijedan komentar koji naši nastavnici i saradnici upute javnosti ne može se smatrati stavom Fakulteta“, navode iz Uprave Fakulteta.

U odgovoru na pismo koji je objavio Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom ističe se i da je rad sa ugroženim grupama u jezgru i biću Fakulteta političkih nauka.

„Želimo da podvučemo da smo upoznali članove kolektiva Fakulteta političkih nauka sa sadržinom vašeg pisma koje je izazvalo obilje tuge. Naš Fakultet decenijama nastoji da neguje i širi vrednosti humanosti, solidarnosti, umerenosti i tolerancije. Rad sa ugroženim i marginalizovanim pojedincima i grupama je u jezgru i biću naše institucije“, navodi se u odgovoru Uprave Fakulteta.

O tome, kako se dodaje u odgovoru, svedoče studijski programi i profesionalne aktivnosti profesora i studenata Odeljenja za socijalnu politiku i socijalni rad i drugih departmana, ali i upisna politika Fakulteta.

„Otuda svi osećamo posebnu vrstu teskobe kada na naše osnovne vrednosti padne senka ili sumnja“, dodaju iz Uprave Fakulteta.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend