07. maj 2023.

RTS se izvinjava zbog neutemeljenih izjava sagovornika u programu o osobama sa autizmom

Reagujući na gostovanje profesora FPN-a Dragana Simeunovića, povodom tragedije u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, u Jutarnjem dnevniku, Savez udruženja Srbije za pomoć osobama s autizmom navodi da je 4. maja iznet niz neutemeljnih tvrdnji kojima se Aspergerov sindrom dovodi u vezu sa terorizmom. Na takve tvrdnje, Savez je zatražio mišljenje profesora Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Nenada Glumbića. Radio- televizija Srbije se izvinjava osobama s autizmom i njihovim porodicama, ukoliko ih je to gostovanje na bilo koji način uznemirilo.

Dr Nenad Glumbić, redovni profesor Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, rekao je da se termin Aspergerov sindrom više  zvanično ne koristi kao oznaka za visokofunkcionalni autizam u zvaničnim dijagnostičkim i klasifikacionim sistemima.

Bez ozbira na to, autizam je bio i ostao neurorazvojni poremećaj koji se, kao i svi poremećaji iz ove kategorije, javlja u ranom detinjstvu. Autizam se ne može prvi put javiti u pubertetu, iako se dešava da se kasno dijagnostikuje. Vrlo često se neke tvrdnje iznose previše slobodno, iako često nema pouzdanih dokaza o stvarnoj kliničkoj dijagnozi autizma počinilaca teškog krivičnog dela“, rekao je profesor Glumbić.

Sa druge strane, kaže profesor Glumbić, Brever i saradnici nalaze da povezivanje kriminala i autizma u medijima podstiče negativne stavove prema osobama s poremećajem iz spektra autizma i stigmatizaciju celokupne populacije osoba s autizmom.

„Stoga je, makar i implicitno povezivanje autizma s masovnim ubistvima nenaučna, neetička i neodgovorna praksa“, rekao je Glumbić.

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama s autizmom navodi da je 4. maja iznet niz neutemeljnih tvrdnji profesora Fakulteta političkih nauka Dragana Simeunovića, povodom tragedije u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend