07. maj 2023.

Gruhonjić: Ne slušajte Vučića i ne prenosite njegove tabloidne izjave kojima se vređaju žrtve

Profesor novinarstva na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić izjavio je danas da bi svojim studentima i kolegama sugerisao da ne slušaju i ne objavljuju šta priča predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je nakon masovnog ubistva u osnovnoj školi u Beogradu imao „izrazito tabloidan nastup i iznosio podatke koji se ne iznose“.

„Mi smo od njega čuli o primanjima roditelja dečaka koji je izvršio masovno ubistvo, o medicinskim kartonima, i o takvim stvarima. Dakle, ako je nešto u suprotnosti sa zakonom – a Vučićeve izjave su bile u suprotnosti sa zakonom – one se jednostavno ne prenose, ne emituju, ne objavljuju“, rekao je Gruhonjić za TV Nova.

Ocenio je da su Vučićevi nastupi „jedan društveni fenomen koji je zapravo izuzetno opasan“, pošto „imamo čoveka koji nije uspeo u novinarstvu pa nam se sada valjda sveti“.

„On je izrazito tabloidan, a pritom je i loš tabloidan novinar. On je otelotvorenje svega onoga što ne treba da se radi u javnim nastupima, samim tim i u medijima“, rekao je Gruhonjić.

Dodao je da smo videli ministra prosvete Branka Ružića, koji – umesto da kao u svakoj normalnoj zemlji odmah podnese ostavku bez ikakve rasprave – on to „koristi da bi nažalost preko tragedije porodica vršio propagandu o nekom Zapadu koji nam, je li, već 35 godina radi o glavi, a eto SPS iz kojeg dolazi ministar i koji je proizveo onolike ratove nije kriv ni za šta“.

S druge strane, dodao je on, kada su mediji u pitanju, ovo je “jedna vrlo osetljiva situacija, reč je o masovnom ubistvu, reč je praktično o masakru o kojem smo mi do sada imali prilike jedino da gledamo u filmovima ili na vestima, iz Amerike, Rusije, a sada se to dešava nama, u našem dvorištu”.

„Mislim da su mediji pali ne ispitu, ne svi, ali velika većina jeste. Oni su kršili pretpostavku nevinosti, oni su intervjuisali decu pred kamerama bez pristanka roditelja, oni su kršili pravo na privatnost… To je nedopustivo i to je širenje panike“, kazao je Gruhonjić.

On je ocenio da je to još jedan dokaz o krizi uredništva u medijima i mentorskog rada sa mladim novinarima, što je jedan od glavnih uzroka lošeg stanja u srpskom novinarstvu.

„Jer da je bilo iskusnih i profesionalnih urednika, ovakve stvari se ne bi dešavale. Novinarstvo je adrenalin i mi svi živimo za to, to je naša strast. Mi se svaki dan vežbamo za situaciju kada će doći ekskluziva i naravno da želimo da budemo prvi, da prestignemo konkurenciju, to je abeceda novinarstva. U ovakvim situacijama su potrebne obuke i priprema pre svega mlađih kolega da spuste nivo adrenalina, da ne podlegnu atmosferi, da se ne popularizuju ubistva, da znaju šta treba da se radi a šta ne treba da se radi“, naveo je Gruhonjić.

Ocenio je da je u ovom slučaju bilo reči o „čistoj spektakularizaciji“ masovnog ubistva, koja za posledicu može da ima razne stvari.

„Počev od toga da ulazite u privatnost familija, zatim da možda inspirišete nekakve imitatore, na šta sada upozoravaju psiholozi. Vidimo da postoje i stranice na društvenim mrežama koje slave dečaka ubicu. I to je sve proizvođenje moralne panike u društvu. Za te stvari se odgovara ne samo prema Kodeksu novinara, već i prema Krivičnom zakonu. Ne bih se čudio, i iako im to nije nikakva uteha, da roditelji ubijene dece potraže pravdu i pred sudom zbog takvog izveštavanja medija i zbog takvog brutalnog kršenja njihovog prava na bol“, rekao je Gruhonjić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend