14. dec 2019.

Gošće N1: Mediji se bave nasiljem nad ženama, ali uglavnom ne na pravi način (VIDEO)

Novinarka Jovana Gligorijević i Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra ocenile su u Danu uživo da se mediji bave temom nasilja nad ženama, ali da kvalitet ne prati kvantitet. Pavlović je navela da je 50 odsto medijskih objava otkrilo identitet žrtve, ili članova porodice. "Bilo je slučajeva da je sačuvan identitet nasilnika, a otkriven identitet žrtve. Detaljno opisivanje događaja može da traumatizuje žene, a s druge strane daje ideje nasilnicima", kaže ona.

Pavlović kaže da je „više manje opšte mesto da se o nasilju nad ženama izveštava na senzacionalistički način, isključivo onda kada se već nešto desi“.

„Šestomesečna analiza pokazala je da postoji veliki broj objava o nasilju nad ženama, 5.500. Mediji se bave ovom temom, ali kvalitet ne prati kvantitet“, kaže Pavlović.

Navela je da je 50 odsto medijskih objava otkrilo identitet žrtve, ili članova porodice.

„Bilo je slučajeva da je sačuvan identitet nasilnika, a otkriven identitet žrtve. Detaljno opisivanje događaja može da traumatizuje žene, a s druge strane daje ideje nasilnicima“, kaže ona.

Jovana Gligorijević kaže da kada vidite te brojke, taj kvantitet, onda se iznenadite, iako ste u temi.

„Balans ne postoji. Izveštavanje koje je etičko postoji, ali u daleko manjoj meri. Želja za senzacionalizmom, pre svega urednika, a ne novinara. Otkako ova grupa postoji, to je malo više od dve godine, ona uključuje novinarke iz svih medija, vrlo su dobrodošle i žene koje rade u tabloidima, one su članice grupe. Kako god da rade, na kraju će bar naslov biti senzacionalistički“, kaže ona, dodajući da niko ne razmišlja o posledicama.

Kako je rekla, dan nakon što su smernice za etičko izveštavanje predstavljene, u sredu je većina medija uradila „sve suprotno od tih preporuka“.

„To nisu instrukcije, naredbe, ali smo sastavile jednu publikaciju da edukujemo kako treba izveštavati. U slučaju Milana Gurovića odmah smo saznali šta se desilo, gde se desilo… Imali smo izjave i jednog i drugog, mediji su njega zvali, on je tvrdio da je žrtva, da je lažno optužen, sve je bilo opisivano, prosto smo imali utisak da smo tu. Plus su mediji odgovorni za sadržaj komentara, podjednako kao i za sav sadržaj koji proizvode“, kaže ona.

Sanja Pavlović ističe da su žene koje su preživele nasilje rekle da „mediji uglavnom ne motivišu žene da prijave nasilje“.

„Ostavlja posledice, budi strah, nije jedino tekst taj koji može da povredi, nego i fotografije i video zapisi koji idu uz to. Moramo da vodimo računa o elementima medijskog izveštavanja“, kaže ona.

Gligorijević dodaje da misli da više ne važi to da ljudi vole da čitaju o ovim stvarima.

„Pre dva sata je uživo u rijalitiju emitovano da muškarac ženi udara šamar, mislim da je javnost desenzibilisana kad je nasilje u pitanju“, kaže ona.

Dodala je da u svim redakcijama postoje i novinarke i novinari koji su voljni da poboljšaju kvalitet izveštavanja.

„Mislim da nam rad sa budućim novinarima može pomoći, ima nade, jer im se etički kodeks dosta rano spontano usadi, ako je prvi susret sa medijskim treninzima pre svega medijska etika, kasnije će se i suprotstavljati. Mislim da nije zdravo kad se u bilo kojoj redkaciji izgubi zdrava rasprava. Treba osnaživati ljude, u nekom momentu mora biti bolje, jer smo sve bliži dnu, a posle toga možemo samo da odskočimo“, kaže ona.

Pavlović kaže da su mediji važan saveznik.

„Mediji su nam još uvek jedini izvor informacija o femicidu“, kaže ona.

Gošće su se složile da je sajber nasilje ozbiljan problem.

„Razlika između sajber nasilja i nasilja ne postoji, to jeste nasilje samo za sebe“, kaže Pavlović.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend