02. feb 2023.

Gotovo identičan tekst u tri tabloida, kritikuju portal Nova.rs što ne hvali Vučića

Informer, Alo i Objektiv su se ražestili što je Nova.rs objavila da zahtev Prištine za članstvo nije prošao u Savetu Evrope, a nigde nije navela da je za to zaslužna „mudra politika“ i „patriotska diplomatija“ Aleksandra Vučića. Sudeći po tome što su sva tri portala navela svoje redakcije kao izvor, a i tekstovi im se donekle razlikuju, izgleda kao da su tri različita novinara dobila istu ideju da iskritikuju Novu što nije nahvalila Vučića i to uz pojedine identične rečenične konstrukcije. Iz Informera za Raskrikavanje navode da su oni prvi objavili tekst i da su Alo i Objektiv tim tekstom samo bili „inspirisani“, ali da ih nisu propisno naveli kao izvor.

Aleksandar Vučić (foto: N1)

Izvorni članak je objavljen 02.02.2023. (Informer)

Portal Nova.rs objavio je juče vest da se na skupštini Saveta Evrope u aprilu po svemu sudeći neće razmatrati zahtev Kosova za članstvo u toj organizaciji. U tekstu sugerišu da je zahtev blokiran zahvaljujući SAD-u, kao i da se zahtevu protivila i amabasada Nemačka u Prištini.

Sve ovo se nije dopalo prorežimskim tabloidima, Alo-u, Informeru i Objektivu koji su u razmaku od nekoliko minuta objavili tekstove kritike na račun ovog portala što nije nahvalio Aleksandra Vučića.

Kako navode, to što se ovaj zahtev neće naći na dnevnom redu skupštine Saveta Evrope je rezultat predsednikove „mudre politike“ i „patriotske diplomatije“, što je Nova.rs, prema njihovom mišljenju, trebalo da spomene ali to nije učinila. Informer piše da su „opoziciona glasila“ uvek prva kada treba da se napadne predsednik, a kada treba da se pohvali njegov „naporan rad i politika“ – njih „nema nigde“. Slično pišu i Objektiv i Alo.

Sva tri tabloida su navela svoje redakcije kao izvore. Tekstovi i nisu identični odnosno međusobno prekopirani: napisani su različitim rečima, uz različite naslove i rečenice, ali su neke fraze identične.

Na primer, sva tri medija spominju Vučićevu „patriotsku diplomatiju“ i „tajkunske medije“ koje je „baš briga za Kosovo“, ali tu nije kraj.

Infomer piše:

„Na vest da zahtev Prištine za članstvo nije prošao u Savetu Evrope, na tajkunskim medijima se objavi jedna mala vest, kao da je to samo od sebe došlo, kao da je palo sa neba, a ne da je to zapravo zbog patriotske diplomatije predsednika Vučića“.

Alo nije izašao iz zadate teme:

„Tajkunski mediji u stanju su da zajedno sa lažnim patriotama mesecima napadaju Vućića (…), a onda, kada se na delu pokaže sva snaga i istrajnost i čestitost Vučićeve patriotske diplomatije, onda objave jednu vest, kao da je pala s neba, kao da je to samo od sebe došlo.“

Objektiv se najviše potrudio da ove konstrukcije razradi svojim rečima, ali je suština ostala ista:

„(…) Kada se na delu pokaže sva snaga, istrajnost i čestitost Vučićeve patriotske diplomatije, onda objave jednu vesticu i ćute o predsednikovom zalaganju! Ono što je nemoguće ne primetiti je način na koji Nova S izveštava – kao da se to dogodilo samo od sebe, da je palo sa neba, a ne da je za sve zaslužna mudra politika koju vodi predsednik Vučić!“

Pitali smo Alo, Objektiv i Informer za objašnjenje – kako su sva tri portala objavila različite tekstove na istu temu i sa istim ključnim konstrukcijama.

Jedini odgovor je stigao iz Informera. Glavni i odgovorni urednik Informerovog portala Nemanja Petričević, naveo je za Raskrikavanje da su oni ovaj tekst objavili prvi, a ostali su njime bili „inspirisani“ ali ih nisu naveli kao izvor. Naime, iznad Informerovog teksta piše da je objavljen u 18:14, dok su Alo i Objektiv svoje tekstove potom napisali za sedam minuta i objavili istovremeno u 18:21.

„Drago mi je što inspirišemo naše kolege sa drugih sajtova i hvala Vam što ste nam ukazali da nas nisu propisno naveli kao izvora vesti. Verujem da ćete i njima ukazati na propust“, napisao je Petričević u odgovoru Raskrikavanju.

Alo i Objektiv nisu odgovorili.

Ovo, inače, nije prvi put da različiti prorežimski tabloidi imaju iste „ideje“ za tekstove koje onda pišu koristeći identične fraze i rečenice. Tako smo jednom prilikom zabeležili slučaj gotovo istih, a opet drugačijih tekstova na sajtu Informera i Alo-a u kojima se tvrdilo da Đilas upravlja medijima u Srbiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend