22. jan 2019.

Grasi: Politikin zabavnik nije želeo da relativizuje ulogu Ljotića i Zbora

"Politikin zabavnik" će u idućem broju objaviti pojašnjenje oko spornog teksta "Dugo putovanje Henrika Lautnera", koji je izazvao buru negodovanja kod čitalaca, jednog dela medija i šire javnosti, rekao je za N1 Zeferino Grasi, glavni i odgovorni urednik "Politikinog zabavnika".

On je rekao da „Zabavnik“ nije želeo da ni na koji način relativizuje ulogu zločinačkih jedinica organizacije „Zbor“ kao ni Dimitrija Ljotića i njihovih nedela tokom Drugog svetskog rata.

„Izvinjavamo se svima koji su naš tekst tako shvatili“, naveo je Grasi.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su osudili afirmativno pisanje lista „Politikin zabavnik“ o nacisti Dimitriju Ljotiću koje, kako kažu, predstavlja „najbedniju od svih mogućih medijskih manipulacija – manipulaciju najmlađim čitaocima“.

U svom poslednjem broju, od 18. januara 2019, „Politikin zabavnik“ pod naslovom „Ko su bili ljotićevci“ piše da se Dimitrije Ljotić „brinuo o redu u Srbiji“, da je imao „jedinice visokog morala“, da je „osuđivao pogrome Jevreja“, da je dobar deo srpskih masona „spasao iz logora“.

Na tekst u Politikinom zabavniku reagovala je i Jevrejska opština Beograd. Oni su glavnom uredniku Zabavnika Zefirinu Grasiju poručili da su zbunjeni tekstom „Dugo putovanje Henrika Lautnera“, pogotovo anfrileom „Ko su bili Ljotićevci?“ u kome, navode, novinar opisuje lik i delo fašističkog ideologa, saradnika nacista i vođe SS dobrovoljaca.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je povodom pisanja Politikinog zabavnikao Dimitriju Ljotiću, da bi osnovni postulati u predstavljanju istorije mlađoj publici trebalo da budu „istorijski ustanovljene činjenice“.

1 komentar za: “Grasi: Politikin zabavnik nije želeo da relativizuje ulogu Ljotića i Zbora

  1. Marko

    Sramno je što ideološki zaslepljeni prave toliku buku oko iznošenja istine nakon gotovo 70 godina.
    Dimitrije Ljotić možda nije bio onakav kakvim su ga predstavljali ideološki protivnici.

    25. јан 2019. at 08:37

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend