05. jul 2022.

Informer osuđen zbog govora mržnje upućenom Inicijativi mladih za ljudska prava

Viši sud u Beogradu je 11. maja 2022. godine doneo prvostepenu presudu prema kojoj je utvrđeno da je dnevni list Informer 31. januara 2017. godine povredio pravo na zabranu govora mržnje i prekršio član 75 Zakona o javnom informisanju i medijima, saopštili su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

„Sud je utvrdio da navodi dnevnog lista Informer o aktivnostima i finansiranju Inicijative mladih predstavljaju govor mržnje u smislu kvalifikovanja kao ‘soroševsko-šiptarske-fašističke organizacije’ što u delu našeg društva predstavlja povod za mržnju, netrpeljivost, diskriminaciju, pa čak i nasilje. Ovom odlukom, sud je utvrdio je i da je cilj senzacionalističkih naslova i tekstova o Inicijativi mladih zapravo pokušaj da se diskredituju i podvrgnu diskrimrinaciji aktivisti i aktivistkinje Inicijative.

Ovo je samo jedna u nizu odluka donetih protiv dnevnog lista Informer koji je jedan od najtiražnijih listova u Srbiji. Podsetimo, pre samo četiri godine Inicijativa mladih je dobila spor protiv ovih dnevnih novina u kome je potvrđeno da upotreba termina ‘Šiptar’ predstavlja uvredu i govor mržnje prema albanskoj nacionalnoj manjini”, navodi se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Iz Inicijative dodaju da „etikete koje se u javnom prostoru koriste za branitelje i braniteljke ljudskih prava koji se suprotstavljaju politikama nacionalizma, mržnje i nasilja prethodnih 30 godina, a koje neretko dovode do nasilja prema braniteljima i braniteljkama kako u realnom tako i u digitalnom okruženju, ne smeju biti tradicionalni mehanizam za obračunavanje sa neistomišljenicima u demokratskom društva”.

„Mediji imaju veliku moć, a samim tim i veliku odgovornost koja ih obavezuje da izveštavaju u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i Etičkim kodeksom novinara Srbije. Izveštavanje koje uključuje i podstiče govor mržnje prema bilo kom pojedincu/ki ili udruženju u Srbiji ne može se braniti medijskim slobodama.

Dnevni list Informer ima pravo žalbe na ovu odluku u zakonski propisanom roku”, stoji u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend