26. dec 2018.

Iskreno sam uplašena pretnjama hapšenjem

Poslednji odgovor savetnice za medije predsednika Srbije na tekst Draže Petrovića "Činjenice koje ginu svake tri sekunde" (Danas, 20. decembar)

Poštovani gospodine Petroviću, bivši novinaru Glasa javnosti, bivši kolumnisto Kurira,

Po dužini Vašeg poslednjeg odgovora, punog uvreda na račun predsednika države i moj, kao i pretnji upućenih meni, videli smo da Vas očigledno muči griža savesti. U Vašem poslednjem odgovoru, pored griže savesti, ne postoji maltene nijedan tačan podatak, što me dovodi do zaključka da ste Vi najgore obavešteni glavni i odgovorni urednik jednog medija u Srbiji.

Pa, da krenemo redom, ako nemate ništa protiv!

Od navedenih 12 glavnih i odgovornih urednika, za koje Vi tvrdite da su smenjeni u poslednjih šest i po godina, istina je sledeća:

1. Branislav Bjelica

Do februara 2012. godine na poziciji glavnog i odgovornog urednika, kada prelazi na poziciju direktora razvoja – urednika na kojoj će biti do oktobra 2012. godine, kada sporazumno odlazi iz firme Kurir Info.

Od marta 2017. godine do juna 2018. godine u izdavačkoj kući Adria Media Group na poziciji noćnog urednika, kada je unapređen na poziciju izvršnog urednika dnevnih novina Kurir (od jula 2008. godine, pa do danas).

2. Saša Milovanović

Februara 2012. godine potpisuje Ugovor o radu, kojim postaje glavni i odgovorni urednik. Na toj poziciji ostaje do aprila 2014. godine, kada su zaposleni potpisali Sporazumni raskid ugovora i prešli u izdavačku kuću Adria Media Group. AMG – Od maja 2014. godine na poziciji glavnog i odgovornog urednika, na kojoj je do 28. maja 2014. godine, kada potpisuje aneks i postaje savetnik direktora društva. Od avgusta 2014. godine Aneksom ugovora prelazi na poziciju direktora direkcije i glavnog urednika dnevnih izdanja. Od oktobra 2014. godine potpisuje Ugovor o radu i postaje direktor news grupe do februara 2016. godine, kada potpisuje Sporazum o prestanku radnog odnosa – na zahtev zaposlenog.

3. Milan Lađević

Kurir Info – Jula 2013. godine postaje pomoćnik glavnog i odgovornog urednika društva. Sporazumnim raskidom ugovora prestaje sa radom u firmi Kurir Info u novembru 2013. godine. AMG – Zasniva radni odnos avgusta 2014. godine na poziciji glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Kurir, a potom oktobra 2015. godine potpisuje Aneks ugovora, kada postaje glavni urednik dnevnih novina Kurir. U decembru 2015. godine postaje savetnik direktora Društva za izdavačku delatnost i uredničku politiku, na kojoj ostaje do januara 2016. godine, kada je doneta Odluka kojom se to radno mesto ukida usled organizacionih promena.

4. Ratko Femić – zaposlen samo u izdavačkoj kući Adria Media Group

U decembru 2015. godine potpisuje aneks za poziciju glavnog urednika dnevnih novina Kurir, na kojoj je bio do jula 2016. godine, kada potpisuje aneks i postaje glavni i odgovorni urednik dnevnih novina Kurir. U septembru 2016. godine potpisuje Aneks za poziciju zamenika glavnog i odgovornog urednika, a potom u januaru 2017. godine potpisuje Ugovor o radu za poziciju urednika u Video produkciji. Poslednji Aneks potpisao je u julu 2018. godine, kojim je dobio poziciju urednika rubrike Politika, na kojoj je i danas.

5. Nemanja Pajić – zaposlen samo u izdavačkoj kući Adria Media Group

Od decembra 2014. godine bio je na poziciji glavnog i odgovornog urednika magazina Story. U septembru 2016. godine potpisuje Aneks (unapređenje) za poziciju glavnog i odgovornog urednika dnevnih novina Kurir i glavnog urednika magazina Story. U januaru 2017. godine potpisuje Ugovor o radu kada postaje glavni i odgovorni urednik dnevnih novina Kurir. Od jula 2018. godine na snazi je Aneks ugovora sa pozicijom Publishing Director – Entertainment, na kojoj je do 3. decembra 2018. godine, kada sporazumnim raskidom ugovora odlazi iz firme.

Kao što iz priloženog možete videti, urednici u listu Kurir prelazili su na različite pozicije unutar kompanije zbog unutrašnjih organizacionih promena. Što se ostalih urednika tiče, istina je, takođe, malo drugačija od onog što Vi navodite:

Ljiljana Smajlović – U Vašem maniru objavljivanja poluistina, zaboraviste da citirate ceo naslov intervjua Nedeljniku: „Ja sam podnela ostavku, otkaz mi je dao Vučić“.

(http://www.nedeljnik.rs/velike-price/portalnews/veliki-intervju-ljiljane-smajlovic-ja-sam-podnela-ostavku-otkaz-mi-je-dao-vucic/)

Ratko Dmitrović – SAM podneo ostavku u maju 2017. godine

„Inače Radomir Ratko Dmitrović je sam podneo ostavku u maju ove godine, a prilikom saopštenja da je račun ‘Novosti’ blokiran rekao je da će to zaustaviti ‘Večernje novosti’ i ostala izdanja, u vrlo kratkom roku, već za nekoliko dana…“

(http://rs.n1info.com/Vesti/a284105/Dmitrovic-razresen-duznosti-direktora-i-urednika-Novosti.html)

– Veselin Simonović NIJE smenjen. Unapređen je na funkciju direktora Blica. Ako je verovati NUNS-u, možete to pročitati i na njihovom linku.

http://nuns.rs/info/news/23058/veselin-simonovic-imenovan-za-direktora-blica.html

– Dejan Vukelić NIJE smenjen, već je na sopstveni zahtev prešao na mesto urednika sektora Društvo i ekonomija u Blicu, novini koja je u to vreme bila u vlasništvu istih ljudi kao i list Alo.

Hoćete li još ili ste već počeli sa prikupljanjem dokumentacije za kandidaturu za predsednika Udruženja perača prozora?

Kada je reč o finansijskoj situaciji i ugovorima gospodina Panovića, takođe svesno izbegavate istinu. Dobro znate da je Demostat osnovan krajem 2016. godine, znači posle Panovićeve smene. Isto tako dobro znate da Panović, u vreme dok je bio glodur Danasa, nije, za razliku od Vas, primao honorare, iako je pisao za druge medije. To znači da je u momentu smene finansijski zavisio samo od novca koji je primao kao glavni urednik i koji mu je drastično umanjen degradiranjem na poziciju novinara kolumniste.

Što se Vaših honorara tiče, jedna je stvar da li oni smetaju vlasnicima novina čiji ste glavni i odgovorni urednik, a sasvim drugo pitanje da li je to protivno profesionalnim normama.

Što se tiče onoga što Vas najviše muči, tog Kopaonika 2005… U prošlonedeljnom odgovoru kažete: „Oba lista (i Glas javnosti i Kurir) bila su kritički nastrojena prema vlastima, baš ministar finansija s kim sam te večeri sedeo u kafani, upravo je kasnije pokušao da ugasi ta dva lista…“

Sva sreća da postoji Google i da na njemu svako ko želi može da nađe taj veoma „kritički“ tekst o skijaškim umećima tog ministra koji je pokušao da vas „ugasi“.

„Ministrova strast prema skijanju možda je i uticala na odluku da u izgradnju novih kopaoničkih žičara vlada uloži dva miliona evra iz budžetske rezerve.

– S tim investicijama bi Kopaonik postao najozbiljniji skijaški centar u regionu. Nove žičare gradile bi se na potezu Hotel „Grand“- Pančićev vrh i na stazi Duboka. To je jedna od najlepših staza na Kopu, ali se sidro često kvari, pa će tu biti izgrađen četvorosed. Dok bi žičara sa staze Karaman bila premeštena na Mali Karaman…“

I dalje:

„Svirka do rane zore“

„Ski-vikend na Kopaoniku ministar je završio s novinarima u kafani, gde se na kraju dokopao gitare i svirao s lokalnim orkestrom skoro dva sata. Bilo je tu svega – od pesama Silvane Armenulić, Harisa DŽinovića, „Kuće male krečene u belo“, „Zvijezda tjera mjeseca“, do „Azre“, „Čorbe“ i „Bijelog dugmeta“. Publika je tražila „Cajku“, pa je Dinkić predložio da otpevaju blažu verziju ove čuvene pesme koja nema kraja, a obiluje bezobrazlucima. Jedan stih bio je: „E da mi je, da mi je, da stignem do popadije, da je stisnem uz banderu, pa joj uzmem meru“!“

Ovaj briljantan primer kritičkog novinarstva iz pera današnjeg borca za slobodu medija možemo pročitati na sajtu Glasa javnosti:

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2005/03/29/srpski/R05032802.shtml

I, da zaključimo u mom poslednjem pismu upućenom Vama, iskreno sam uplašena Vašim pretnjama hapšenjem (CITAT: „Međutim, ubeđen sam da posle bravura na mestu savetnice za medije Aleksandra Vučića, niko više nigde neće da vas dovede. Moguće je samo da će da Vas odvedu…“ ) i ne želim da znam kako će izgledati ta Srbija u kojoj ćete Vi odlučivati o slobodama, bilo medija, bilo nas na „drugoj strani“.

Ne, nisam ja bila organizator Vašeg puta na Kopaonik, što Vi, takođe, dobro znate. Organizator je bio taj Vaš „omraženi“ ministar, koga ste tako srčano proizveli u „najboljeg skijaša među ministrima“ i najboljeg „ministra među skijašima“.

Dragi gospodine Petroviću, od Vas nikad najbolji kritičar međ urednicima, nit najbolji urednik međ kritičarima. Možda samo „najbolji pisac romansiranih biografija omraženih ministara“.

Očekujući neku novu bravuru „nezavisnog“ novinara Draže Petrovića, pod naslovom „Siniša Mali – najbolji maratonac među političarima i najbolji političar među maratoncima“, srdačno Vas pozdravljam.

Suzana Vasiljević

Media adviser

Cabinet of the President

Republic of Serbia

Poslednji odgovor glavnog urednika Danasa Vučićevoj savetnici pročitajte u četvrtak, 3. januara, u prvom novogodišnjem broju našeg lista

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend