28. feb 2018.

Istraživanje: Liste neravnopravno zastupljene u medijima

Kampanju uoči beogradskih izbora 4. marta obeležili su izrazita funkcionerska kampanja i neravnopravna zastupljenost lista u medijima, rezultati su posebnih istraživanja Transparentnosti Srbija, Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) i Centra za slobodne izvbore i demokratiju (CeSID).

I u elektronskim i u štampanim medijima najzastupljenija je lista „Aleksandar Vučič – Zato što volimo Beograd“, koja je uglavnom pozitivno predstavljena, dok su Dragan Đilas, Aleksandar Šapić i bivša vlast najčešće pominjani u negatavnom kontekstu, pokazuje monitronig medija Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

„Jedna grupa jeste vlast i vladajuća stranka, koji su predstavljeni pozitivno. Druga grupa jeste ono što bi se moglo nazvati ‘neželjena opozicija’. To je ono što bi se reklo ‘uticajna opozicija’ koja može da postigne dobar rezultat na izborima i ona je dominantno negativno predstavljena“, objašnjava Zoran Gavrilović.

On dodaje da postoji i treća strana – takozvana „poželjna opozicija“.

„Opozicija koja je malo zastupljena, koja nema velike šanse na izborima i ona se predstavlja dominantno pozitivno predstavljeni“, objašnjava Gavrilović.

Bojan Klačar iz CeSID-a kaže da su građani, koji su zainteresovani za politiku, mogli su da istražuju i da se informišu.

„Oni ljudi koji su imali dovoljno vremena i želje, koristeći sve moguće kanale komunikacije, mogli su da dođu do izbornih ponuda stranaka“, kaže Klačar.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend