28. feb 2018.

Austrija: Javni servis tužio Štrahea

„Vicekancelar Štrahe optužio je ORF prepravljajući reklamni materijal ORF, širenjem lažnih vesti, laži i propagande u svim medijima“, navodi se u izjavi direktora ORF Aleksander Vrabeca

Austrijski javni servis (ORF) preduzeo je krajnje neobične mere – tužio je zamenika kancelara zemlje, zbog optužbi ovoga da je jedan od njihovih novinara lagao.

Naime, vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe, šef desno populističke Slobodarske partije Austrije, izrekao je na Fejsbuku optužbe na račun voditelja Armina Volfa. Štrahe već duže vreme okrivljuje Volfa za levičarsku pristrasnost i preti ukidanju naknade za licencu ovom emiteru. Cilj mu je bio, kako je rekao, da osigura objektivnije izveštavanje. Takođe, i novinar Volf je tužio Štrahea, navodeći da ga nijedan političar ranije nije optuživao za laganje.

Sve je počelo pre dve nedelje kada je Štrahe objavio fotografiju Volfa na Fejsbuku uz navod: „Postoji mesto gde laži postaju vesti. To mesto je ORF“. Kasnije se pravdao da je sve bila šala i satira te da ne treba ovu objavu shvatiti ozbiljno.

„Vicekancelar Štrahe optužio je ORF prepravljajući reklamni materijal ORF, širenjem lažnih vesti, laži i propagande u svim medijima“, navodi se u izjavi direktora ORF Aleksander Vrabeca. Kako je naveo, tekst je bila kleveta i nanela je štetu reputaciji ORF-a. Austrijski javni servis preduzeo je i pravne mere protiv Fejsbuka jer nije obrisao Štraheov natpis.

Austrijski predsednik Aleksander Van der Belen osudio je Štraheove optužbe. Slobodarska partija Austrije je mlađi partner u koaliciji sa konzervativcima kancelara Sebastijana Kurca.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend