17. jan 2020.

Ivanji: Kao da vas tuže jer prenosite nečiju izjavu da treba ubiti sto za jednog (VIDEO)

Andrej Ivanji, novinar nedeljnika Vreme, komentarišući najavu Ministarstva kulture i informisanja da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv tog nedeljnika, kaže da je ta najava "zabavna", jer bi to, kaže, bilo kao da vas neko kažnjava jer ste preneli nečiju izjavu da "za svakog ubijenog Srbina treba ubiti sto muslimana".

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv nedeljnika „Vreme“ zbog toga što je u tekstu „Zlo vreba sa kioska“, objavljenom 16. januara, prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima. Prenošenjem naslovnih strana tabloida protiv kojih je već podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, magazin „Vreme“ iznetom informacijom povredio je pravo ili interes maloletnika, navodi Ministarstvo kulture i informisanja.

Redakcija nedeljnika je onda reagovala saopštenjem u kome su naveli da „krajnje poražavajuće i deprimirajuće deluje reagovanje Ministarstva kulture i informisanje“.

„Dosta je zabavna ta najava prekršajne tužbe, jer bi to bilo kao da je ranije neko izjavio da za svakog ubijenog Srbina treba ubiti sto Muslimana, pa mediji to prenesu i onda neko podnese nekakve prijave protiv medija koji su preneli tu izjavu. Ja nisam pravnik, ali kada sam čitao tačke zakona, tamo piše da niko ne može da podnese prijavu protiv medija koji nešto citira. Ova tužba se odnosi na ilustraciju teksta koji prenosi naslovne strane, ilustracije o kojima je reč u tekstu, a koji kritikuje postupke tabloida u procesu izveštavanja o otetoj devojčici koji su bili katastrofalni“, kazao je Ivanji u Novom danu.

Kako je naglasio, ministarstvo je „prekasno reagovalo na izveštavanje tabloida“.

„A sada o čemu se tu radi – kontrola medija su osnovna poluga ove vlasti, kontrola tabloida, RTS-a, Pinka. Ja sam bio iznenađen oštrinom reči kojom je ministar Vukosavljević se obrušio, doduše prekasno, na tabloide koji su izveštavali o slučaju kidnapovanja Monike Karimanović, pomislio sam – šta bi čoveku. Ovo sada mi se čini kao pokušaj relativizacije i dovođenja nedeljnika Vreme na isti novo sa tabloidima, što je apsurdno“, rekao je Ivanji.

Tužba je, kaže, apsurdna, pokušaj da se „malo manipuliše javnosti“.

„Šuplja priča“ o ekologiji i ulasku u EU

Od početka godine gotovo da nije bilo dana a da koncentracija štetnih gasova u vazduhu nije bila iznad dozvoljenog maksimuma, i to u više gradova u Srbiji. O toj temi održan je i hitan sastanak premijerke Ane Brnabić sa nadležnima, a danas, prema vremenskoj prognozi, očekuje se jači vetar koji bi trebalo da malo pročisti vazduh.

„Da li će to biti tema predstojećeg vikenda, ja mislim da neće, i već sutra ćemo da zaboravimo, biće neka druga priča. I sve ovo ukazuje na šuplju priču o članstvu Srbije u EU, nismo ni na vidiku. Najskuplje poglavlje u pregovorima sa EU, najkomplikovanije, je ekološko, ono užasno mnogo košta i treba mnogo vremena da se implementira da bi se približili dvorištu EU“, kaže Ivanji.

Da, kako je rekao, neka vlast smatra da Srbija treba da uđe u EU, odavno je trebalo da se počne sa procesima.

„…još od 2000. godine je trebalo da se počne sa postepenom primenom ekoloških standarda, jer je to dug proces i najskuplja stavka u procesu pridruživanja EU. Priča o EU bez konkretnih koraka po pitanju zagađenja i ekoloških standarda, je šuplja priča, a ova vlast, kao i prethodna je nije ni započela, ali nigde. Zapravo se mame strani investitori time – jeftina radna snaga, zabranićemo sindikate, radite kako hoćete i možete da kršite ekološke standarde“, naglasio je Ivanji.

Situacija u vezi sa zagađenjem ovih dana je dobar okidač da se razmisli o EU i da se vidi gde se Srbija nalazi na tom putu, dodao je.

Govoreći o pisanju medija o aferama vlasti, Ivanji kaže da je „postao problem vlasti da ih kontroliše i neutrališe“.

„Nebrojeno afera – Krušik, Jovanjica, Megatrend, lažni doktorati, lažne diplome. To bi u svakoj normalnoj zemlji bili povodi i razlozi za ostavke ili otkaze u vladi. Ovde se nije desilo ništa, jer bi to bilo pokazivanje slabosti“, kazao je Ivanji.

Na pitanje da li je u pitanju slabost ili pokazivanje političke zrelosti, Ivanji kaže: „Da se tako postupa, bio bi dokaz političke odgovornosti, ali u vrhu SNS-a gde se donose odluke, najbolje znaju koliko su članovi te stranke koji su u vrhu vlastu umešani u raznorazne afere. S tim saznanjem, ako se jedan pusti niz vodu, niko drugi se ne bi osećao sigurno, i onda bi verovatno bila upitna odanost vrhu SNS-a, koji je jednak vrhu države“.

To je, po njemu, logično objašnjenje zašto nema sankcija za učesnike u tim aferama.

A za napredovanje u stranci treba se, kaže, potruditi.

„To su bile one kritike koje je Vladimir Đukanović upućivao članovima SNS, da se ne bore dovoljo srčano za predsednika Vučića i izgleda da je ta neka srčanost kojom se ulazi u klinč s protivnicima lika i dela Vučića, da je to merodavno za napredovanje u hijerarhiji SNS-a“, kazao je gost N1.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend