16. jan 2020.

Ministarstvo: Patetična demagogija „Vremena“, nećemo povući prijavu

Svojim saopštenjem, redakcija lista „Vreme“ pokazala je, nažalost, da i dalje ne razume razloge zbog kojih je protiv ovog nedeljnika, Ministarstvo kulture i informisanja danas podnelo prekršajnu prijavu.

Ako zanemarimo netačne i tendenciozne navode da je Ministarstvo kulture i informisanja u zaštiti interesa maloletnog lica reagovalo „sa zakašnjenjem i pod pritiskom javnosti“ i ako im ne budemo skretali pažnju na logičko rasuđivanje prilikom razlikovanja pojmova „prvi“ i „sa zakašnjenjem“, onda ostaje da se osvrnemo na suštinu.

Prekršajnu prijavu protiv lista „Vreme“ Ministarstvo kulture i informisanja je podnelo zato što je taj nedeljnik uradio identičnu stvar kao i nekoliko tabloida nedavno, odnosno preneo je inkriminisani sadržaj koji je naišao na skoro plebiscitarnu osudu javnosti. Kontekst u kome je to učinjeno, odnosno sadržaj teksta čija je grafička oprema sporna, nebitan je u ovom konkretnom slučaju i irelevantan sa zakonske tačke gledišta.

Bez obzira na motive, u čiju prirodu ne želimo da ulazimo, „Vreme“ je uradilo, ponovićemo, istu onu stvar zbog koje su i sami osudili naslovne strane nekoliko dnevnih listova, odnosno, preneli su sadržaj koji nanosi štetu interesima maloletnog lica.

Po zbunjujućoj i zabrinjavajućoj logici lista „Vreme“, svaki dan bi svako glasilo moglo da objavljuje isti inkriminisani sadržaj, pod uslovom da kritički govori o predmetnom fenomenu.

To naravno nije tačno i nije u skladu sa zakonom, te pozivamo redakciju „Vremena“ da se ne bavi patetičnom demagogijom i da prizna da je učinila propust.

Ministarstvo kulture i informisanja ne samo da neće povući prekršajnu prijavu, već će nastaviti da ukazuje na kršenje zakona bez obzira o kom se mediju radi i bez obzira na njihove uobičajene političke stavove ili naklonosti.

Pozivamo redakciju lista „Vreme“ da prihvati princip po kome zakon mora važiti jednako za sve i želimo im uspeh u tom poduhvatu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend