16. jan 2020.

Poljska i Srbija poslale najviše zahteva Tviteru od zemalja južne i centralne Evrope

Poljska i Srbija su vodeće zemlje u južnoj i centralnoj Evropi po broju zahteva upućenih Tviteru za informacije o nalozima na toj društvenoj mreži, pokazuju podaci iz njenog najnovijeg izveštaja.

U izveštaju za period od januara do juna 2019. godine, navodi se da je Poljska poslala 56 zahteva za informacije o nalozima, a da je Tviter dostavio tražene informacije za svega dva odsto zahteva, objavila je Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN) na svojoj platformi BIRD.

Na drugom mestu je Srbija koja je poslala 27 zahteva za informacije o nalozima, a Tviter ih je dostavio za sedam odsto slučajeva.

Zahtevi za informacije odnose se na zvanične zahteve vlada i nevladinih organizacija koje je kompanija dobila za naloge na društvenoj mreži Tviter i na aplikaciji za mobilne telefone Periskop, u vlasništvu Tvitera.

Češka i Severna Makedonija su na trećem mestu sa po četiri zahteva za informacije o nalozima, na koje društvena mreža nije pozitivno odgovorila.

Bosna i Hercegovina je poslala tri zahteva na koje Tviter takođe nije dostavio informacije.

Kad je reč o zahtevima vlada za dostavljanje hitnih informacija, Poljska vodi sa 21 takvim zahtevom, a Srbija je druga sa 13. Tviter je Poljskoj dostavio neke informacije u pet odsto takvih slučajeva, a Srbiji u 15 odsto.

Češka je poslala tri zahteva za hitne informacije, a Crna Gora i Kosovo po jedan, ali Tviter nikome od njih nije izašao u susret.

Tviter navodi da zahteve procenjuje od slučaja do slučaja kako bi utvrdio da li postoji neposredna pretnja, uključujući opasnost od smrti ili teške fizičke povrede osobe.

U takvim situacijama, kako se navodi, ako postoji informacija relevantna za sprečavanje pretnje, Tviter može da je dostavi nadležnim bezbednosnim agencijama.

Među zahtevima za uklanjanjem sadržaja sa društvene mreže takođe prednjače poljski kojih ima 10, sledi Srbija sa dva i Albanija s jednim, ali ni u jednom od tih slučajeva nije bilo pozitivnog odgovora Tvitera.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend