20. avg 2022.

Iz KC Niš pravo u rubrike tabloida: Ko je sve virio u karton učesnice rijalitija

Na spisku zaposlenih u Kliničkom centru Niš, koji su neovlašćeno pristupili zdravstvenom kartonu učesnice rijaliti programa MIljane Kulić, je hiljadu imena, kažu lekari iz ove zdravstvene ustanove. Prosleđuju i naredbu direktora Zorana Perišića da se zbog neovlašćenog pristupanja sa njima obave razgovori i preduzmu mere, jer su podaci o zdravstvenom stanju pacijenata poverljivi, i kao takvi trebalo bi da budu zaštićeni i dostupni samo lekarima koji su uključeni u lečenje.

U rubrici „zabava“ brojnih tabloida danima je tema zdravstveno stanje građanke Miljane Kulić. A podaci o njoj čuvaju se u sistemu Helijant.

Taj sistem, koji se primenjuje i u KC Niš, trebalo bi da obezbedi zaštitu, garantuje poverljivost podataka i privatnost pacijentima. Zato su jedini koji mogu da mu pristupe zdravstveni radnici.

Lekari i medicinske sestre. Više od 1. 000 njih zainteresovalo se za zdravstveno stanje jedne pacijentkinje. Nažalost, kaže Dušan Aleksić sa Filozofskog fakulteta u Nišu, iz pogrešnih razloga.

„Kada gledate rijaliti programe, to toliko traje, toliko su prisutni u medijima da ih ne posmatraju više kao ljudska bića. Jednostavno, oni su roba. Možda čak i nesvesno taj diskurs se prenosi na one sfere gde nikad ne biste očekivali, kao što je slučaj sa KC. Taj zdravstveni karton je došao do ne znam ni ja kolikog broja ljudi, što se izričito ne sme“, rekao je Dušan Aleksić sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

Tako je utvrđeno i unutrašnjim procedurama KC. PIše – izričito je zabranjeno vršenje uvida u medicinsku dokumentaciju od strane zdravstvenih radnika koji ne učestvuju u pružanju zdravstvene zaštite. Zato je u KC u toku unutrašnja istraga, a da li će biti i kazni, nema odgovora.

Aleksić kaže, ovo je posao za regulatorna tela, ali ona kao da ne postoje.

„Zbog čega se ovakve stvari i dešavaju. Ljudi znaju da neće biti kažnjeni. Imali smo hiljade slučajeva u prošlosti, što kršenja etičkog kodeksa kada govorimo o medijima, ili kršenja lekarskog u ovom konkrentom slučaju i ništa se nije desilo. Neće se verovatno desiti ni sada“, dodao je Aleksić.

Dešava se da je pacijentkinja sada u drugoj zdravstvenoj ustanovi. Podatke odatle nemamo, pa se tako ne zna koliko zdravstvenih radnika o njoj čita u tabloidima, koliko direktno u sistemu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend