12. sep 2021.

Klinika Laza Lazarević: Izveštavanje medija usko povezano sa stopom samoubistava

Direktorka beogradske Klinike za psihijatrijske bolesti "dr Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić ocenila je da je izveštavanje elektronskih medija o temi suicida usko povezano sa stopom samoubistava.

Memorandum o saradnji u davanju smernica o izveštavanju medija o suicidu potpisan je danas u Klinici za psihijatrijske bolesti „dr Laza Lazarević“, na Svetski dan prevencije samoubistva.

Potpisnici Memoranduma su ministar zdravlja Zlatibor Lončar, predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić i direktorka Stašević Karličić.

Potpisnici su se obavezali da zajedno izrade smernice za medije kako izveštavati i kako ne izveštavati o samoubistvima, kao i da organizuju radionice za novinare na kojima će ih obučiti za izveštavanje o tom pitanju.

U Memorandumu se konstatuje da prosek broja slučajeva samoubistava u proteklih deset godina u Srbiji iznosi 1.100, a Stašević Karlićić je navela da je prošle godine zabeleženo 895 samoubistva ali da je zabeležen trogodišnji trend pada.

Predsednica Saveta REM Olivera Zekić izjavila je da mediji moraju da igraju ulogu u prevenciji samoubistava jer oni značajno utiču na stavove i ponašanje u društvu.

„Odgovornim izveštavanjem mogu se ukloniti stigme o mentalnim poremećajima, kao i o temi suicida“, rekla je ona.

Navela je da će REM učestvovati na radionicama i biti kontrolni organ u sprovođenju smernica o izveštavanju na temu samoubistva.

Ministar Lončar je kazao da niko od pacijanata zbrinutih na toj Klinici ne želi da bude tu i istakao da je zato potrebno podržati ih u lečenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend