01. sep 2018.

Koje su sve javne ličnosti mediji „sahranili“ žive?

U novinarstvu je oduvek bilo važno biti prvi među kolegama koji će izvestiti javnost. Međutim, čini se da pojedini mediji vođeni tom željom, ponekad obiđu pravila profesije i oslone se na svoje proročanske sposobnosti i neproverene izvore.

Posebno je nezgodno pogrešiti kada se govori o tragedijama. Nije retko da se desi da iz medija saznamo o smrti neke javne ličnosti iako se to nije desilo. Poslednji u nizu takvih slučajeva je lažna vest o smrti slavnog grčkog reditelja i oskarovca, Koste Gavrasa.

Do greške je došlo kada su neproverenu vest svetski i domaći mediji preuzeli sa lažnog tviter naloga. Među prvima je to objavila novinska agencija Asošijejted pres.

Iako je grčko Ministarstvo kulture jako brzo reagovalo objavivši demanti, šteta je već napravljena.

Podsećamo da su mediji pre vremena sahranili mnoge poznate ličnosti, među njima su: Čarli Šin, Silvester Stalone, Džastin Biber, Eminem, Donald Tramp, Mik Džeger, Džeki Čen, Morgan Friman, i drugi.

Domaći mediji su mesecima objavljivali dezinformacije o smrti Dragana Nikolića i Olivera Dragojevića a ove vesti su za samo nekoliko sati obilazile region.

Vest da je slavni Silvester Stalone premiuo od raka prostate, osvanula je u stranim i nekim domaćim medijima početkom godine, a to je samo jedna u nizu lažnih vesti o smrti ovog glumca. Dok su stizale poruke saučešća i žaljenja brojnih fanova, on je još jednom morao da demantuje vest o svojoj smrti.

Slična situacija desila de sredinom godine poznatom britanskom glumcu Rovanu Etkinskonu. Društvene mreže su preplavile poruke fanova u čast Etkinsona, koji je doživeo slavu odigravši ulogu Mister Bina.

Lažna vest koja se rapidno širila pozivala se na Foks njuz, a u samom naslovu čitaocima je obećan video sadržaj automobilske nesreće. Međutim, ne samo da je lažna vest uznemirila brojne ljude već je link koji se delio bio virus.

Ovakve vesti su napravljene da izgledaju jako uverljivo. Postoji čitav scenario opisan do detalja, često praćen navodnim fotografijama sa lica mesta ili video snimcima i svedocima. Neke od njih su tako dobro urađene da ih prenose jako ozbiljni mediji i tada vesti dobijaju još više na uverljivosti.

Pre više od pedeset godina mediji su pre vremena proglasili mrtvim Pola Mekartnija, člana legendarne grupe Bitlsi. Od tada, periodično su se pojavljivale ovakve vesti a najskorija 2012. godine. Slavni kompozitor i danas aktivno stvara a ponosno nosi Ginisov rekord najuspešnijeg kompozitora pop muzike svih vremena.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend