04. nov 2019.

Kovačević: Strane televizije imaju pravo da reemituju programe u Srbiji, ali ne na štetu domaćih

Novinar Dragiša Kovačević poslao je pismo Udruženju novinara Srbije u kojem navodi da televizija N1 u izveštaju o panelu „Reemitovanje TV programa, razmena iskustava i prakse“ nije objavila izjave učesnika koji su imali drugačije stavove, između ostalog i njegov da strane televizije imaju pravo da reemituju programe u Srbiji, ali ne na štetu domaćih. Pismo prenosimo integralno.

Svi koji su videli prilog na TV N1 (izveštaj objavljen i na sajtu televizije i sajtu UNS-a), sa panela o reemitovanju koji je organizovalo Ministarstvo informisanja, stekli su utisak da se programi TV N1 i Sport kluba emituju u Sloveniji, a zatim ti sadržaji bez ikakvih promena i prekrajanja REEMITUJU u kablovskim mrežama u Srbiji.

Tu tvrdnju izneo je generalni sekretar REM-a Todorović, (podržao ga je jedino advokat OEBS-a), iako su ostali učesnici panela bili jednoglasni – ove televizije godinama grubo krše Zakone o elektronskim medijima i oglašavanju i Konvenciju o prekograničnoj televiziji, koji definišu pojam REEMITOVANjA.

Da bi se neki program u Srbiji reemitovao mora se emitovati u stranoj zemlji gde se nalazi režija (master) te televizije. Tako piše u Zakonu i u Konvenciji o prekograničnoj televiziji čiji je potpisnik i Srbija.

Ministar Vladan Vukosavljević, državni sekretar Aleksandar Gajević i savetnica u Ministarstvu kulture Snežana Pečenčić istakli su da reemitovanje predstavlja preuzimanje izvornog programa bez menjanja sadržaja. U slučaju televizija u vlasništvu Junajted grupe nema reemitovanja jer se ti programi ne emituju u Sloveniji.

U prilogu televizije N1 nije emitovano šta su govorili narodni poslanik Marijan Rističević, prof. dr Stanko Crnobrnja, predstavnik ComNeta Vladan Stefanović i moja malenkost jer su iznete konkretne činjenice i podaci koji jasno ukazuju da je zbog toga što REM nije poštovao i primenjivao zakone budžet Srbije u poslednjih desetak godina oštećen za više stotina miliona evra.

Ovakav neprofesionalan izveštaj televizije N1 u kojem drugoj strani, koja ima drugačije mišljenje i argumente, nije dozvoljeno da to saopšti ukazuje na opasnu nameru da se od javnosti prikrije istina o poslovanju televizija koje se nalaze u vlasništvu Junajted grupe u čijem sastavu je i najmoćniji operator u Srbiji SBB.

Ono što je posebno bilo uočljivo na ovom panelu je stav i tvrdanja REM-a da je legalno i zakonom dozvoljeno da se iz inostranstva emituju (a ne reemituju) televizije koje svoje programe proizvode u Srbiji, čime izbegavaju da budu pod nadzorom REM-a, da budu poreski obveznici u Srbiji i da nisu u obavezi da poštuju zakone države Srbije u kojoj obavljaju poslovanje.

Na panelu sam rekao da niko, naravno i ja, nije za to da se nekoj stranoj televiziji uskrati zagrantovano pravo da reemituje svoje programe u Srbiji, ali da to bude po zakonu i ne na štetu domaćih televizija, što je sada slučaj.

Upravo sam skrenuo pažnju predstavnicima REM-a šta će oni raditi, koga će kontrolisati i kako će se finansirati ako, kako sam nezvanično saznao, više od sto domaćih televizija učini isto što rade televizije Junajted grupe – fiktivno se registuju u inostranstvu i sve dobiju status „prekograničnih“ da bi izbegle plaćanje poreza doprinosa i drugih dažbina.

Da li će REM  i tada tvrditi i zastupati stav koji godinama brane kada su u pitanju televizije koje pripadaju ovoj grupaciji.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend