14. jun 2023.

Kurir tvrdi da Vučićeve fotografije iz „Ribnikara“ nisu fotošopirane

Kurir demantuje da se digitalno manipulisalo fotografijama koje je ovaj list objavio, na kojima je prikazan Aleksandar Vučić u OŠ "Vladislav Ribnikar" 

Foto: Kurir

Cenzolovka je prenela teksta Istinomera „Foto-forenzika: fotografija Vučića u školi sadrži tragove digitalne manipulacije“ u kome se analiziraju fotografije na kome se vidi kako se predsednik Aleksandar Vučić upisuje u knjigu žalosti u OŠ „Vladislav Ribnikar“, i u kome se iznosi sumnja da su one „fotošopirene“, odnosno da je neko njih dodatno obrađivao.

Odgovor Kurira, koja demantuje te tvrdnje, prenosimo u celini:

„Neistinita je informacija da je Kurir objavio fotošopirane fotografije, odnosno fotografije kojima je manipulisano.

Od četvrtka, 8. juna, kada je Kurir došao u posed i zbog interesa javnosti objavio fotografiju predsednika Vučića iz škole Vladislav Ribnikar, pokrenuta je orkestrirana negativna kampanja, kako bi se dokazalo da je reč o navodnoj fotomontaži.

Mediji i organizacije registrovane kao fekt čekeri, prvo su lažno optužili Kurir, a zatim angažovali eksperte iz inostranstva „kako bi potvrdili“ njihove tvrdnje.

A istina je lako dokaziva. Najjednostavnijom proverom metadate fotografija koje su u našem posedu, jasno je da su originalne, a jedina izmena na „spornoj“ fotografiji je kropovanje, tj. prilagođavanje veličine fotografije što ne umanjuje njenu verodostojnost. Svi koji rade u digitalnim medijima znaju da je to praksa kada fotografija treba da se umetne u predefinisani prostor na sajtu.

Ipak, kako bi se otklonila svaka sumnja, angažovali smo nezavisne veštake koji će izvršiti veštačenje fotografija i uređaja kojim su urađene. Za to će trebati neko vreme, ali važno nam je da jednom za svagda raskrinkamo mehanizme koji spinovanjem svoje laži plasiraju kao istine koje, sad već po pravilu, „potvrđuju“ neki eksperti iz inostranstva. Takođe, obratićemo se sudovima i drugim nadležnim organima, kako ovde tako i ostalim zemljama, u cilju zaštite naših prava, ali pre svega prava javnosti da se utvrdi istina.“

Oni su priložili fotografije za koje kažu da potkrepljuju njihove tvrdnje.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend