22. okt 2019.

Lažne vesti Cenzolovke

Na sajtu Cenzolovke objavljen je pre nekoliko dana tekst novinarke Tamare Spaić sa naslovom "RTS prećutao optužbe protiv Milana Radoičića o prikrivanju zločina". Ovaj tekst sa nadnaslovom "ETIKA" preneli su kasnije mnogi sajtovi, između ostalog i NUNS i UNS. Oni koji su zdravo za gotovo preneli "analizu" Cenzolovke verovatno nisu primetili da je tekst imao dve verzije.

Analitičarka Cenzolovke u istom tekstu upozorava RTS da je prećutkivanje istine i činjenica jednako namernom iskrivljivanju činjenica ili iznošenju laži, ubeđena je da naša kuća izveštava na pristrasan, neprofesionalan i manipulativan način i pita se da li to činimo namerno po nečijem nalogu. Ili zato što prosto ne znamo da radimo novinarski posao.

Istoga dana kada su na KiM uhapšeni policajci RTS je u Drugom dnevniku, u izveštaju novinarke Dragane Biberović, citirao kosovskog specijalnog tužioca Sulj Hodžu:

„Imamo dokaze da su oni protiv kojih je proširena istraga radili pod naredbom Milana Radoičića i njegove kriminalne grupe. Ove osobe se sumnjiče da nisu postupale prema procedurama ili su namerno krile dokaze koje je trebalo da prikupe u raznim slučajevima, ne samo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića već se radi i o drugim neotkrivenim ubistvima“.

Isti izveštaj, sa istim citatom za koji „analitičarka“ Cenzolovke tvrdi da je sakriven na Javnom servisu, ponovljen je te večeri i u našem Trećem dnevniku.

Pošto se nešto kasnije, slučajno, po nečijem nalogu ili sugestiji, ipak malo informisala o onome o čemu piše, istinoljubiva analitičarka Cenzolovke ide na popravni i menja svoj tekst. Zaključci o „lažljivom RTS-u“ koji sakriva i iskrivljuje činjenice su joj manje-više isti, jedino što u drugom pokušaju tvrdi da „laže“ naš portal, ne čitav Javni servis.

U svojoj dopunjenoj analizi priznaje da je RTS citirao Hodžu u Drugom dnevniku, ali joj sada smeta što je taj citat išao tek pred kraj izveštaja.

Čini joj se da je u našem prilogu Hodža nekako zatrpan reagovanjim Beograda na akciju Rosu, ne sviđa joj se što u istom prilogu pominjemo i reči Milovana Drecuna, višak su joj i snimci same akcije hapšenja. Sve u svemu, jedan poseban nivo analize. Reklo bi se edukativnog karaktera jer se novinari RTS-a podučavaju kako se pravi „pravi“ izveštaj, ko sme da bude sagovornik, a ko ne, i koja količina citiranja tužioca Hodže se može smatrati istinskim i istraživačkim novinarstvom.

Ne mešamo se, naravno, u rad i izbor Cenzolovke. Ali kao što njihova analitičarka sugeriše kako se prave pošteni i profesionalni izveštaji, neka nam takođe, bude dozvoljena jedna sugestija – kada pišete kako drugi lažu, bolje nađite nekoga ko i sam voli istinu i drži do nje. Ovaj pokušaj ćemo knjižiti kao nesnalaženje analitičarke koja je suviše dugo radila kao portparol (megafon) jedne stranke.

Ovde možete pročitati prvobitnu verziju teksta Tamare Spajić, koju je preneo sajt UNS-a

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend