15. jun 2017.

Lekić: Srbija je tabloidna zemlja

"Srbija je tabloidna zemlja, tabloidno društvo i mi kroz medije upoznajemo pravu Srbiju", izjavio je Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a u drugoj epizodi serijala "Dekodiranje", čija je tema bila "Tabloidizacija medija i društva".

Prema njegovim rečima, kakvo je društvo, takvi su nam i mediji. Kada otvori stranice bilo kojeg tabloida, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) vidi Srbiju.

„Nisu tabloidi samo u printu. Imate i elektronske tabloide. Kad gledam Hepi, gledam Skupštinu Srbije, Grand paradu – Vladu Srbije, Informer – BIA. Srpski telegraf, on je najcrnji od svih“, smatra Lekić.

Bloger Tibor Jona izjavio je da sadašnji „tabloidi nisu nikakva zavera, već vrlo konsekventna posledica 50, 60 ili 70 godina uništavanja kritičkog mišljenja, kroz obrazovni sistem u Srbiji“.

„Oni serviraju informacije na način na koji ste vi u školi naučili da ih primate. Tabloid odgovara na tržišnu potrebu ljudi da dobiju sažvakane, uoblikovane informacije“, rekao je Jona.

On je ocenio da u društvu od oktobra 1944.godine neprekidno traju dva procesa.

„Jedan je zatiranje bilo kakve mogućnosti da se pojavi građanska klasa. To su komunisti prvo radili fizički, a svi ostali dovijajući se na različite načine“, smatra Jona.

Prema njegovim rečima, drugi proces je sistematsko zatiranje obrazovnog sistema, koje ima za cilj da uništi svaku mogućnost kritičkog razmatranja stvarnosti i kritičkog odnosa prema informacijama.

Jona je ukazao da generacije odrastaju na takvom sistemu i kada bi im se „servirala“ neka ozbiljnija novina oni ne bi znali kako da je „konzumiraju“.

Kolumnistkinja Nadežda Milenković smatra da su tabloidni mediji direktna posledica tabloidne vlasti.

Ona je rekla da su za tabloidizaciju društva mnogo odgovornije televizije, nego štampani mediji, za koje misli da su nusproizvod.

„Štetu i to šta rade tabloidi ne treba tražiti u štampanim medijima, nego u televizijama“, ocenila je Milenković.

Televizije su i same tabloidne, jer prenose sadržaj koji štampani mediji proizvode, dodala je Milenković, a onda pozovu glavne urednike i „takozvane analitičare“ da
komentarišu neku temu, zaključile je Milenković.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend