30. mar 2017.

Lekić: Na delu je tabloidiotizacija društva

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) se mora boriti protiv loše reputacije novinara, a paralelno sa tim i za stvaranje društva u kome javna kritička reč ne povlači neminovno i posledice, izjavio je za nedeljnik Vreme novi predsednik NUNS Slaviša Lekić.

Medijski sistem u Srbiji, ovakav kakav je, jedan je od najneodgovornijih društvenih entiteta, a politička arena, ovakva kakva je, fenomenalan je ambijent za „žutare“ koji su u stigmatizovanju toliko ekstremno surovi da se čak i ja zapanjim, a mene je teško šokirati, rekao je Lekić.

Više nije u pitanju tabloidizacija medija, smatra Lekić, već tabloidiotizacija Srbije, a to prevazilazi ingerencije novinarskih i medijskih udruženja.

Lekić ukazuje da se ovih dana odvija „jedna čuda priča“, jer je u tim koji radi na izradi nove Medijske strategije državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović, nekadašnji čelnik Udruženja novinara Srbije, ispred „medijskih udruženja“ kooptirao Ljiljanu Smajlović, sadašnju predsednicu UNS.

O tome pojma nemaju ni NUNS, ni ANEM, ni Lokal pres, ni Asocijacija medija. Uradili su čak i Zakon o informisanju pre nego što je završen rad na Medijskoj strategiji, što je svojevrstan nonsens. Nama iza leđa pripremili su i „dva rešenja“ za Tanjug, firmu koja ne postoji, predočio je Lekić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend