03. avg 2023.

„Tabloidizacija tragedije u službi održanja režima“: Sagovornici Danasa o lažnoj vesti da je učinilac krivičnog dela u Ribnikaru pokušao da pobegne s lečenja

Iako stručna javnost mesecima upozorava na štetnost svakodnevnog senzaciolističkog pisanja o učiniocu krivičnog dela u OŠ „Vladislav Ribnikar“, maloletnom K. K, ne samo što medije to nije zaustavilo, već su juče neki od njih otišli i korak dalje pustivši informaciju da taj dečak pokušao da pobegne iz zdravstvene ustanove u kojoj se od tragedije nalazi.

Naravno, ta navodna informacija širila se brzinom svetlosti, pa je MUP morao odmah da reaguje navodeći da je vest, koju je prvo plasirao Informer, a potom preuzeli ostali portali drugih tabloida – netačna.

„Netačni su navodi pojedinih medija da je K.K. pokušao da pobegne iz zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi nakon što je 3. maja ove godine počinio zločin u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Naglašavamo da je maloletni K.K. pod 24-časovnim nadzorom policije čime svaka mogućnost bekstva u potpunosti nije moguća“, naveli su iz MUP-a, apelujući na medije da ne objavljuju neproverene informacije kojima se uznemiruje javnost, posebno kada se radi o zločinu koji je duboko potresao sve građane.

Vest da je K. K. pokušao bekstvo, za Rodoljuba Šabića, advokata i člana Komisije za žalbe Saveta za štampu, deluje kao krajnje neodgovorno dezinformisanje i inače, praktično, sluđene javnosti.

– Što je najgore, u pitanju je najverovatnije svesno, namerno dezinformisanje motivisano beskrupuloznom borbom za tiraž i nečim još gorim, održavanjem odgovarajuće atmosfere u društvu. Gore od toga je što smo na to navikli, s tim se svakodnevno suočavamo. A gore i od toga, doslovno tragično je što su mediji koji to kontinuirano rade istovremeno miljenici vlasti i glavni korisnici javnih sredstava koja se izdvajaju za unapređenje kvalitetnog novinarstva – ističe Šabić za Danas.

Poslanik DS Srđan Milivojević ukazuje za Danas da se u Srbiji već 11 godina kreira, neguje i pospešuje tabloidna svest.

– Naše društvo je otrovano mržnjom, a takvu atmosferu kreira, ne samo režim Aleksandra Vučića, već i tabloidi „u njegovom vlasništvu“. Tragično je što se režim nije otreznio nakon nedavnih velikih tragedija, opasno je što vlastodršci uopšte ne uočavaju sopstvenu odgovornost za atmosferu koja je dovela do ovih tragedija i pogubno je što ignorišući sve zahteve građana udruženih u protestu „Srbija protiv nasilja“, stvaraju preduslove za novu veću tragediju. Tabloidizacija nedavnih tragedija je u službi je održanaja ovog režima koji zna da proizvodi samo nesreću i patnju naših građana – zaključuje Milivojević.

Pravni mehanizmi za sankcionisanje lažnih vesti koje izazivaju paniku i uznemiruju javnost postoje, ali je činjenica da se oni odavno ne primenjuju, a da tabloidi umesto da budu kažnjavani zbog ovakvog izveštavanja, bivaju čak nagrađivani novčanim sredstvima iz republičkog i lokalnog nivoa.

Dokle god se sa takvom praksom nastavi, ostaje samo pitanje – šta je sledeće?

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend