08. sep 2017.

Linč žena u medijima

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost saopštilo je danas da podržava apel Akademije ženskog liderstva da se sve relevantne institucije uključe kako bi se sprečilo mizogino i seksističko linčovanje žena u medijima.

Izazovi koje svakodnevica stavlja pred žene su ogromni, a tek biti žena u Srbiji koja se „drznula“ da se uključi u politički i javni život zemlje, nosi sa sobom težak teret. Naša obaveza je da ih ohrabrimo i podržimo, saopšteno je iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, kojim predsedava potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

U protekle tri godine uradili smo mnogo da rodna ravnopravnost postane jedan od prioriteta celog društva i danas se o tome mnogo govori. Ipak, kada na red dođe usvajanje zakona i strateških dokumenata koji treba da omoguće bolji položaj žena, jave se otpori i kritike, navodi se u saopštenju.

Podseća se takođe da su žene u medijima ređe zastupljene nego muškarci i najčešće neadekvatno.

Žena je u medijima zastupljena u jednoj od četiri vesti i to najčešće senzacionalistički, a vrlo retko kroz profesiju i uspeh koji ostvaruje, ističe se u saopštenju.

U Koordinacionom telu kažu da je ovaj problem prepoznat i u Nacionalnoj strategiji za rodnu ravnopravnost koje je ovo telo izradilo i da su mere za njegovo rešenje predviđene u Akcionom planu za sprovođenje Strategije.

U Koordinacionom telu se dodaje da će u najskorijem roku biti održana još jedna u nizu obuka za novinare i urednike, a obaveza rodno senzitivnog izveštavanja jedna je od mera u novom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti koji je pripremljen.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend