08. sep 2017.

Dva meseca od obijanja stana novinarke KRIK-a

Dva meseca posle obijanja stana novinarke KRIK-a Dragane Pećo policija tužilaštvu nije dostavila nikakve informacije o mogućim počiniocima. Predstavnici novinarskih udruženja zabrinuti što nema pomaka u istrazi.

U tužilaštvu za KRIK kažu da su naložili policiji da preduzme sve „operativne radnje da bi se utvrdio identitet izvršioca“, ali da do danas nije dostavljena krivična prijava povodom ovog slučaja.

Policija nije odgovorila na pitanja novinara o toku istrage.

Stan novinarke KRIK-a Dragane Pećo obijen je početkom jula. Stvari su bile ispreturane, međutim, iz stana ništa nije odneto – čak ni laptop ni telefon koji su stajali na vidnom mestu.

Slučaj je istog dana prijavljen policiji, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nekoliko dana kasnije izjavio da policija radi sve da reši slučaj, kao i da su poznate dve grupe koje operišu u tok kraju.

MUP je potom saopštio da se u glavnom gradu obije tri, četiri stana dnevno i da su najčešći izvršioci krađa su amateri – narkomani koji nasumično biraju stanove.

Zabrinjavajuća statistika

Lekić navodi da se prema NUNS-ovoj evidenciji broj napada na novinare povećava iz godine u godinu – samo u prvoj polovini ove godine registrovano je 47 slučajeva pritisaka, pretnji i napada. On navodi da će se ovakav trend nastaviti „sve dok najmoćniji ljudi u Srbiji ignorišu atake na one koji u ime javnosti vrše nadzor nad radom službenika i javnih ličnosti“.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić kaže da se dogodilo „ono što smo i očekivali“.

„Do danas, nema saznanja da je uhapšena bilo koja od grupa, niti da je priveden bilo koji „amater-narkoman”, pa ostaje opravdana sumnja da je provala, u stvari – poruka“, ističe Lekić.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović kaže da „zabrinjava činjenica da ni dva meseca od upada u stan policija nije otkrila ko je i s kojim motivom to uradio“.

„Ako novinari ne mogu da obavljaju svoj posao bez straha za sopstvenu bezbednost, onda ni društvo nije potpuno demokratsko i otvoreno.“

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend