11. jul 2018.

KRIK: Godinu dana bez odgovora, ko je obio stan Dragane Pećo

Policija ni godinu dana nakon obijanja stana novinarke KRIK-a Dragane Pećo nije otkrila ko je upao u njen stan i ispreturao stvari, u julu 2017. je podnela krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe zbog teške krađe i od tada tužilaštvu nije dostavila nijedan dokument u vezi sa tim slučajem, rečeno je KRIK-u u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

Dragana Pećo, novinarka KRIK-a

Iz tužilaštva kažu i da su nakon dobijene krivične prijave policiji naložili da učini sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi otkrila ko su osobe koje su obile stan i ispreturale stvari. Policija im i dalje nije poslala izveštaj o tome šta su sve uradili u vezi sa ovim slučajem, rečeno je novinarima KRIK-a u tužilaštvu.

KRIK u saopštenju podseća da je nekoliko dana nakon događaja ministar policije Nebojša Stefanović rekao da „policija čini sve kako bi se potpuno razrešio slučaj“ i dodao da su im poznate dve grupe koje operišu u tom kraju.

„Ko god da je počinilac, moraće da odgovara“, rekao je ministar u septembru 2017. godine dodajući da je saslušano više osoba u vezi sa tim slučajem.

Od tada, iz policije do tužilaštva nisu stigle nikakve informacije, navodi KRIK.

Stan novinarke KRIK-a Dragane Pećo obijen je početkom jula prošle godine. Vrata sa razvaljenom bravom zatekao je njen verenik po povratku s posla. Stvari u stanu bile su ispreturane, garderoba povađena iz ormana i fioka, međutim, ništa nije odneto – čak ni privatni laptop i telefon koji su tajali na vidnom mestu.

Slučaj novinarke KRIK nije usamljen, na šta podsećaju domaće i strane novinarske i medijske organizacije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije podseća da se slučajevi napada na novinare ne rešavaju duže od decenije. Prema njihovoj evidenciji od početka godine u Srbiji su zabeležena 43 slučaja napada na novinare.

Međunarodna organizacija „Reporteri bez granica“ istakla je u poslednjem izveštaju da novinari u Srbiji nisu bezbedni jer brojni napadi na njih nisu istraženi niti sankcionisani.

KRIK podseća takođe da u izveštaju o ljudskim pravima za 2017., Stejt department navodi da su novinari i mediji u Srbiji tokom 2017. godine bili žrtve zastrašivanja, fizičkih napada, ali i medijskih kampanja provladinih medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend