10. sep 2017.

Pećo: U Srbiji napadnute novinare nema ko da štiti

Početkom jula u Beogradu je obijen stan novinarke Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK Dragane Pećo. Da nije u pitanju obična pljačka još tada su posumnjale njene kolege, ali o tome, do danas, više informacija ne saopštavaju ni policija, ni tužilaštvo. To je, kako kažu u medijskim udruženjima, ozbiljan povod za zabrinutost.

Šta je sledeće, pita se novinarka KRIK-a Dragana Pećo, jer ni posle dva meseca nema naznaka ko je i zašto provalio u njen stan, a da nijednu stvar nije ukrao. Razlog što je strah nadvladalo razočaranje je, dodaje, to što u Srbiji napadnute novinare nema ko da zaštiti.

„Svesni smo da je toga sve više, ali to na sreću ne sprečava nas i ne bi trebalo da utiče na nas da prestanemo time da se bavimo, što bi možda bio cilj nekih. A time što vidimo da država ne čini ništa da se ti slučajevi reše i da se kazne oni koji napadaju novinare mi možemo da sumnjamo da ona stoji iza toga i da podržava takve slučajeve“, rekla je Dragana Pećo.

Da se na ovom slučaju intenzivno radi tih dana je uveravao ministar policije i objasnio da su identifikovane dve grupe provalnika koje „operišu“ u kraju novinarke.

„Izuzetno nam je stalo da pokažemo da se u ovom slučaju, kao i u svim ostalima, ali u ovom posebno, da ćemo preduzeti sve, da ne postoji ni trunka sumnje da će policija uraditi svoj posao da kazni počinioce ovog dela“, rekao je ranije ministar policije Nebojša Stefanović.

Dva meseca kasnije policija ćuti na pitanja dokle se stiglo sa istragom i kada će informacije proslediti nadležnom tužilaštvu, što u novinarskim udruženjima vide kao još jedan razlog za uznemirenje. Iz NUNS-a poruka – što je manji otpor, pritisak više raste i apel da se slučaj reši što pre.

„Nama se čini i dalje, mada nas policija i tužilaštvo uveravaju da to nije tako, da se nekako mnogo lakše i brže pronađu različite pretnje – anonimne kada je u pitanju neki predstavnik vlasti, nego novinar“, kaže Dragan Janjić iz NUNS-a.

Bez slobodnih novinara javnost sutra neće saznati ni ako pretnje stignu do tužilaca ili policije, objašnjava predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

„Bez bezbednosti novinara nema ni demokratije u ovom društvu i mi ćemo tražiti od svih koji su u tom istražnom lancu da odgovore na pitanja koja s pravom postavljamo, jer ni oni sami neće biti zaštićeni ako ovo nastavi da se dešava“, izjavio je Radomirović.

Pećo sve više sumnja da je cilj provale bio zastrašivanje jer se bavi istraživačkim novinarstvom i dodaje da je poražavajuće što slučajevi napada na novinare nemaju sudske epiloge. Stoga poručuje da:

„Ako je cilj nekog da nas spreči da nastavimo da se bavimo svojim poslom, da ćemo mi u tome da istrajemo i da nastavimo da istražujemo i da uskoro objavljujemo nove priče na sajtu KRIK-a“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend